Amer Sarajlija – “Kockica”

Amer Sarajlija, srednjoškolac iz Velike Kladuše, u svojoj radionici koja nosi naziv „Kockica“ već nekoliko godina kreira predmete od drveta i drugih materijala uz pomoć mašte i CNC mašina.

U Velikoj Kladuši već znaju za „Kockicu“. No, kako je jedan srednjoškolac pokrenuo ovako zanimljiv biznis i kako si stekao vještine?
Interesuje me, volim istraživati i kreirati. Prije 3 godine sam nabavio malu niskobudžetnu CNC mašinu, koja mi je služila za učenje osnovnih vještina potrebnih za posao kojim se trenutno bavim. Iskoristivši resurse kao što je internet i sredina, odnosno ljude koji poznaju osnove, brzo sam učio. Kasnije kada sam nabavio veliku CNC mašinu, zbog predhodno stečenog iskustva, već sam znao prilično dobro raditi na njoj.
Kako dolaziš do ideja za svoje proizvode koje možemo pronaći na facebook stranici „Kockica“?
Proizvode koje kreiram i prodajem su većinom personalizirani pokloni, koje dizajniram i izrađujem u skladu sa nadolazećim događajima. Naprimjer, 8. mart, pokloni za vjerske praznike, za novogodišnje praznike kreiram reklamne materijale, itd. Takođe, ideje crpim sa interneta i raznih izvora na društvenim mrežama ili sam ih osmislio prateći društveni trend koji vlada u datom vremenskom periodu.
Kakve materijale koristiš za svoje proizvode?
Glavni materijali koje koristim za izradu svojih proizvoda su pleksiglas i šperploča, pored njih, ponekad koristim i samoljepljive folije u raznim bojama, led trake, halke za privjeske, drvene letvice, itd. Zavisi od proizvoda, ali ponekad i želje kupca.

Kakvi su izazovi tvog biznisa posljednjih osam mjeseci, tj. coronavirusa?
Posljednjih 8 mjeseci, kupovna moć kupaca se smanjila, sto je uzrokovalo i drastično smanjenje prodaje. Smanjena prodaja je uzrokovala i snižavanje cijena većine proizvoda. A nabavka nekih materijala, zbog corona virusa je postala nemoguća misija.
Da li vidiš svoju budućnost u BiH?
Vidim svoju budućnost u BiH i dat ću sve od sebe da tu i ostanem. Možda ne u Velikoj Kladuši, ali u BiH svakako.
(Mirnes Čerimović/mionama.ba)