Amina Žigić: Omladinska grupa “Kvart” – DIGITALNA AKADEMIJA

CAT Bosna i Hercegovina svojim prisustvom na društvenim mrežama ponudila je mladima u BiH i regionu nove pristupe u aktivizmu, naročito kada je riječ o onom koji se dešava na društvenim mrežama.

Stoga u želji da svoje znanje prenesemo i na ostale mlade širom Bosne i Hercegovine, u saradnji sa eminentnim omladinskim radnicama iz Srbije Ivanom Volf i Marinelom Šumanski donosimo našu prvu Digitalnu akademiju za menadžere društvenih mreža!

Digitalna akademija okuplja 24 najmotivisanija mlada menadžera društvenih mreža iz organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini, došlo je vrijeme da vam predstavimo Aminu Žigić, koja nam dolazi iz Omladinske grupe “Kvart”.

Amina Žigić, ima 19 godina i dolazim nam iz Lukavca.
Amina je članica Omladinske grupe Kvart Lukavac, koja se bavi radom sa mladima i djecom. Zajedno Lukavac prave boljim mjestom za život kroz razne projekte, radionice za mlade i djecu, treninge i slično.
Dio si prve CAT Digitalne Akademija, koja su tvoja očekivanja?
“S obzirom da studiram fakultet žurnalistike, a ujedno sam i članica mnogih nevladinih organizacija shvatila sam da je ovo nešto sto će mi biti potrebno u budućnosti. Za Omladinsku grupu Kvart Lukavac obavljam funkciju PR managera već skoro 2 godine te želim da nadogradim svoje postojeće znanje novim vještinama i unaprijedim sebe na tom polju. Od CAT Akademije očekujem da ću naučiti neke nove alate koji se koriste u PR radu i vođenju online stranica naših organizacija, dobru zabavu, nova poznanstva i mnogo novih vještina.”
Online aktivizam, šta smatraš da su njegove prednosti i da li postoje mane?
“Online aktivizam je jako dobra stvar, ali ne može nadmašiti “pravi” aktivizam. Vaša poruka može doći do mnogo ljudi tačnije vaše ciljne publike nego što bi mogla uživo. Imate razne alate da koristite i napravite stvari zanimljivijima i privlačnijima, a mislim da nema baš negativih strana. ”
Koja je tvoja poruka mladima u Bosni i Hercegovini?
“Uključite se u nevladine organizacije i budite aktivni, jer možda niste ni svjesni koliko dobrih stvari vam do donosi. Uvijek radite na sebi, nadograđujte svoje vještine, stvarajte nove i usavršavajte se. Bit će od velike koristi!”
Online aktivizam u Bosni i Hercegovini dolazi na velika vrata!