Davor Cvijanović: “Youth for Peace” – DIGITALNA AKADEMIJA

CAT Bosna i Hercegovina svojim prisustvom na društvenim mrežama ponudila je mladima u BiH i regionu nove pristupe u aktivizmu, naročito kada je riječ o onom koji se dešava na društvenim mrežama.

Stoga u želji da svoje znanje prenesemo i na ostale mlade širom Bosne i Hercegovine, u saradnji sa eminentnim omladinskim radnicama iz Srbije Ivanom Volf i Marinelom Šumanski donosimo našu prvu Digitalnu akademiju za menadžere društvenih mreža!

Digitalna akademija okuplja 24 najmotivisanija mlada menadžera društvenih mreža iz organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini, došlo je vrijeme da vam predstavimo Davora Cvijanovića, koji nam dolazi iz “Youth for Peace”.

Davor dolazi iz Doboja, grada u kome se rodio, završio srednju školu, i upoznao sebe i svoje mane i vrline kako sam kaže. Odrastao je u jednom manjem selu, koje se nalazi 15km od Doboja. Za sebe voli reći da je iz svih djelova ove države, jer gdje god je došao pronašao je sebe. Tako je spletom nepoznatih okolnosti se susreo sa Youth for Peace-om.
Youth for Peace su osnovali i vode mladi ljudi. Iskustvo su stekli dugogodišnjim djelovanjem u nevladinom sektoru radeći sa mladima. Dolaze iz različitih nacionalnih i religijskih skupina, koje su vrlo često bile sukobljene strane u prošlosti.
Rad Organizacije se bazira na prenošenju iskustva, davanja pozitivnog primjera, te širenju duha zajedništva među mladima. Iz dosadašnjeg iskustva očigledno je da mladi različitih vjerskih i nacionalnih pozadina širom Bosne i Hercegovine nemaju priliku da se susretnu, druže, razgovaraju, uče jedni od drugih, razmjenjuju životna iskustva i probleme, niti imaju ikakve zajedničke aktivnosti. Politika, društvo i mediji, zahvaljujući nasiljem opterećenoj prošlosti, plasiraju mladima pogrešnu sliku, te kreiraju prepreku ka gradnji svijetle, zajedničke budućnosti.
Edukacije koje Youth for Peace nudi mladima u BiH su usmjerene ka mapiranju sličnosti i različitosti, pronalasku vrijednosti koje su svima zajedničke, te razgovore o onim temama koje nas diferenciraju. Mladi se educiraju kako komunicirati uvažavajući druge, i njihove potrebe; različita perspektiva često može pomoći u boljem razumijevanju drugoga. Radionice su interaktivnog karaktera, moderirane od strane trenera Organizacije, koji su svoje licence dobili na treninzima u BiH i izvan, te iskustvo stekli u dugogodišnjem radu s mladima.
Dio si prve CAT Digitalne Akademija, koja su tvoja očekivanja?
“Na CAT DIGITALNU AKADEMIJU sam se prijavio uz veliku motivaciju koleginice iz Youth for Peace-a, koja mi je predložila kao nešto gdje bih mogao upotpuniti svoje znanje o digitalnom svijetu, ali usmjereno ka organizaciji. To mi je super zvučalo, te sam se prijavio uz malo očekivanja, ne bi li ih svi zajedno nadmašili, zato što kada puno očekujemo, ne dobijemo baš sve, pa se razočaramo. Najprije očekujem da ću naučiti nešto konkretno i da ću sve to moći sa nečim dokazati, a ne ovako kao sada, što svoje usputno znanje i kreativnost prenosim na društvene mreže.”
Online aktivizam, šta smatraš da su njegove prednosti i da li postoje mane?
“Online aktivizam bih povezao sa nekom izjavom, koja se često iznosi u javnosti, na mnoge načine, a jedan od njih je „Svi smo mi jaki ispred ovih svjetlećih ekrana“ ili „Svi smo mi jaki na tastaturi“. Ali gdje su nam djela? Naravno, ogroman plus ide tome što su ljudi danas mnogo više za računarima, telefonima i sl. uređajima, pa tako širimo neku vrstu aktivizma, ali stanovnici ovih prostora, nisu dovoljno obrazovani za korištenje online medija, a kamoli da sve to prenesu u online aktivizam.”
Koja je tvoja poruka mladima u Bosni i Hercegovini?
„Ako dopustite da vam oduzmu pravo na kvalitetno obrazovanje, oduzeli su vam sve.“
Online aktivizam u Bosni i Hercegovini dolazi na velika vrata!