Atifa Buldić – Bešić: “Srce za djecu oboljelu od raka” – DIGITALNA AKADEMIJA

CAT Bosna i Hercegovina svojim prisustvom na društvenim mrežama ponudila je mladima u BiH i regionu nove pristupe u aktivizmu, naročito kada je riječ o onom koji se dešava na društvenim mrežama.

Stoga u želji da svoje znanje prenesemo i na ostale mlade širom Bosne i Hercegovine, u saradnji sa eminentnim omladinskim radnicama iz Srbije Ivanom Volf i Marinelom Šumanski donosimo našu prvu Digitalnu akademiju za menadžere društvenih mreža!

Digitalna akademija okuplja 24 najmotivisanija mlada menadžera društvenih mreža iz organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini, došlo je vrijeme da vam predstavimo Atifu Buldić – Bešić, koja nam dolazi iz “Srce za djecu”.

Atifa Buldić – Bešić, ima 32 godine i dolazi nam iz Srebrenika gdje trenutno i stanuje. Dolazi ispred Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”, čiji je aktivni član otkad je njenoj kćerki dijagnostikovano maligno oboljenje, već 3 godine.
Udruženje Srce za djecu bavi se pružanjem podrške i pomoći djeci oboljeloj od raka sa područja Bosne i Hercegovine kroz mnogo programa i velikih projekata.
Dio si prve CAT Digitalne Akademija, koja su tvoja očekivanja?
“Duboko vjerujem u onu dobru narodnu “Čovjek uči dok je živ” pa shodno tome se trudim kontinuirano raditi na sebi kako privatno, tako i profesionalno. Učenje, sticanje novih vještina i znanja te upotpunjavanje potojećeg znanja je nešto što me ispunjava i čemu svakodnevno težim pa sam se iz istih pobuda prijavila i na CAT Akademiju. Nemam velika očekivanja samo iz razloga što ne volim razočarenja. Očekujem da ću naučiti bar jednu novu stvar i to će mi biti dovoljno.”
Online aktivizam, šta smatraš da su njegove prednosti i da li postoje mane?
“Kada je online aktivizam u pitanju smatram da kao i sve u životu ima i prednosti i mane. Prednosti su višestruke. Pruža priliku za veću vidljivost, za lakše vođenje kampanja, društvene mreže su odlične za podizanje svijesti društva. Paradoksalno njegova najveća mana, po meni, je što aktivizam svodi samo na like i share bez nekog velikog i konkretnog djelovanja, jer u mora informacija koje su dostupne svakodnevno online vrlo je lako preći s jedne na drugu bez nekog konkretnog djelovanja.”
Koja je tvoja poruka mladima u Bosni i Hercegovini?
“Vjerujem u mlade iz BiH i smatram da su veliki potencijal. Ono što je potrebno da više rade na svom usavršavanju, da su aktivniji i poduzetniji. Ništa neće doći samo. Do njih je, da se pokrenu i da budu promjena koju žele vidjeti u BiH.”
Online aktivizam u Bosni i Hercegovini dolazi na velika vrata!