Amrudin Ćatić: OU “REaktiv” – DIGITALNA AKADEMIJA

CAT Bosna i Hercegovina svojim prisustvom na društvenim mrežama ponudila je mladima u BiH i regionu nove pristupe u aktivizmu, naročito kada je riječ o onom koji se dešava na društvenim mrežama.

Stoga u želji da svoje znanje prenesemo i na ostale mlade širom Bosne i Hercegovine, u saradnji sa eminentnim omladinskim radnicama iz Srbije Ivanom Volf i Marinelom Šumanski donosimo našu drugu Digitalnu akademiju za menadžere društvenih mreža!

Predstavite sebe i svoju organizaciju?
Moje ime je Amrudin Ćatić, imam 25 godina. Trenutno sam dio ekipe Omladinskog udruženja “REaktiv” Zenica. gdje radim kao PR.
Omladinsko udruženje “REaktiv” osnovano je 26.12.2012. godine na Osnivačkoj skupštini u Muzeju Grada Zenice.
Omladinsko udruženje „REaktiv“ Zenica stalnim aktivnostima, edukacijama, kvizovima želi da potakne osjećaj i kritičko razmišljanje mladih ljudi kao osnova za kvalitetnije i bolje djelovanje od lokalnog do državnog nivoa.
Učestvovanje mladih u procesu donošenja odluka je važan segmenat kako za lokalnu zajednicu, tako i za šire nivoe. Edukacijom se mogu izboriti za svoja prava, prezentovati svoje ideje, te provesti i zagovaračke inicijative kao i druge kampanje.
Također, OU “REaktiv” rukovodi Centrom za mlade Zenica, koji je uspostavljen uz podršku Grada Zenica u 2018. godini. U prošloj godini, nakon nekoliko faza adaptacije i rekonstrukcije zgrade, Centar je svečano otvoren i od tada je mjesto susreta mladih iz Zenice, ali i ostatka BiH.
Centar za mlade Zenica u prošloj godini organizirao je ili bio domaćin za približno 100 aktivnosti za mlade iz cijele Bosne i Hercegovine. Unatoč izazovima sa pandemijom COVID-19 i ograničenjima za rad, u ovim aktivnostima učestvovalo je više od 1200 učesnika.
Dio si druge CAT Digitalne Akademije, koja su tvoja očekivanja?
Da, izuzetno mi je drago što sam dio CAT Digitalne Akademije. Proširio sam svoje znanje, i trenutno implementiramo svoju kampanju. Očekujem da u budućnosti naučeno znanje koristim uz sve ideje i planove koje posjedujem.
Online aktivizam, šta smatraš da su njegove prednosti i da li postoje mane?
Sjajno pitanje, gdje imamo dosta nesuglasica, da li je online aktivizam uopće aktivizam i slično? Međutim, lično smatram to kao dio aktivizma, posebno u današnjem svijetu gdje je internet sastavnio dio naših života. Eh, mana je ta što odrađenje online stvari sa pravne strane nemaju uporište. Ali svakako da online aktivizam može biti sjajna uvertira za onground stvari koje su ipak mnogo snažnije.
Koja je tvoja poruka mladima u Bosni i Hercegovini?
Edukacija i samo edukacija. Bilo formalna, bilo neformalna, bez toga, nemamo šta tražiti.