Elma Hasanspahić: Studio Teatar – DIGITALNA AKADEMIJA

CAT Bosna i Hercegovina svojim prisustvom na društvenim mrežama ponudila je mladima u BiH i regionu nove pristupe u aktivizmu, naročito kada je riječ o onom koji se dešava na društvenim mrežama.

Stoga u želji da svoje znanje prenesemo i na ostale mlade širom Bosne i Hercegovine, u saradnji sa eminentnim omladinskim radnicama iz Srbije Ivanom Volf i Marinelom Šumanski donosimo našu drugu Digitalnu akademiju za menadžere društvenih mreža!

Predstavi sebe i svoju organizaciju?
Moje ime je Hasanspahić Elma, dolazim iz Zenice i studentica sam evo već završene prve godine Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Zenici. Za sebe kažem da sam volonter, aktivista i osoba koja želi da mijenja ovo društvo, a ne samo da bude nijemi posmatrač svih dešavanja u njemu. Organizacija ispred koje dolazim je moj Studio Teatar, mala labaratorija u kojoj se zbivaju velika kulturna dešavanja za naš grad. Mogu slobodno reći da je ovo organizacija koja svojim radom privlači mlade ljude da zavole teatarsku umjetnost i umjetnost općenito. Organizacija je osnovana 2017. godine i evo za svojih pet godina postojanja je napravila ogroman napredak ne samo na teatarskoj sceni grada Zenice, već i cijele Bosne i Hercegovine. Neizmjerno sam ponosna što sam dio Studio Teatra jer sam kroz njega počela da živim i osjećam umjetnost, u svakom smislu te riječi.
Dio si druge CAT Digitalne Akademije, koja su tvoja očekivanja?
Dolazeći na CAT Digitalnu Akademiju nisam ni slutila koliko ću naučiti korisnih stvari i upoznati toliko pozitivnih ljudi. Došla sam na ovu akademiju misleći da će ličiti na sve druge akademije, bez primjene naučenog u praksi. Međutim, to sa CAT akademijom nije bila stvar, zbog čega mi je neizmjerno drago. Akademija mi je pružila znanja iz oblasti kreiranja online kampanja, vizuelnog identiteta, storytellinga, društvenih medija, angažovanja publike u kampanji i sl.
Online aktivizam, šta smatraš da su njegove prednosti i da li postoje mane?
Prednost online aktivizma je ta što može uticati na velike grupe ljudi, raznih dobnih skupina i dobra stvar je što kod ovog tipa aktivizma sami možemo birati našu ciljnu skupinu. Razvojem novih tehnologija danas, skoro svaki čovjek ima pristup internetu, gdje mu se prate životne i društvene navike, te se na taj način stvrstava u određenu ciljnu grupu. Online aktivizam je zaživio pogotovo zadnjih godinu dana zbog globalne pandemije, te je mnogo ljudi odlučilo svoje „online navike“ nastaviti i nakon završetka lockdowna.
Mana online aktivizma jeste izazivanje problema koji ima društveni karakter, a to je face to face komunikacija s ljudima. Iako kroz online aktivizam lakše dopiremo do ciljne skupine, online aktivizam mijenja životne stilove te ih prilagođava „online svijetu“
Koja je tvoja poruka mladima u Bosni i Hercegovini?
Moja poruka mladima u Bosni i Hercegovini je „Najbolji projekat na kojem možete raditi ste upravo vi“ i stoga smatram da svaka mlada osoba u ovoj državi treba da radi na svom ličnom razvoju, te da se trudi učiti korisne stvari iz dana u dan. Jedan od razloga što sam „pobjegla“ u svijet neformalnog obrazovanja jeste upravo taj što neformalno obrazovanje pruža itekako više znanja, vještina i primjene u praksi koje danas-sutra možemo primjeniti na tržištu rada. Neformalno obrazovanje dopunjava praznine formalnog, te bih svakoj mladoj osobi preporučila da kombinacijom ova dva vida obrazovanja gradi sebe, svoje vještine i kompetencije i svoju budućnost.