Anastasija Tomić iz Trebinja osvojila prvu nagradu na konkursu “Muzej ratnog djetinjstva”

Anastasija Tomić iz Trebinja, učenica Gimnazije „Jovan Dučić“, osvojila je prvu nagradu na konkursu „Muzeja ratnog djetinjstva“ u Sarajevu. Ona je nagrađena za mural koji je u vrijeme pandemije virusa korona nacrtala na zidu svoje sobe.

Šesnaestogodišnja Trebinjka takmičila se u konkurenciji  mladih uzrasta od 13 do 18 godina, a motiv murala je „Zvjezdano nebo“, koje je jedno od najpoznatijih djela čuvenog slikara Vinsenta Van Goga, nastalo krajem 19. vijeka. Izabrala je sliku na kojoj je veliki slikar prikazao pogled kroz prozor bolnice u Francuskoj, dok se nalazio u izolaciji.
Anastasija kaže da je od ranije imala ideju da uradi mural, ali je realizovala tek u izolaciji zbog virusa korona, kada je više vremena provodila u kući.

“Pošto sam se oprobala u slikanju na platnu, željela sam da pokušam uraditi nešto novo. Vinsent Van Gog je moj omiljeni slikar. Kad sam se počela intenzivnije baviti slikarstvom najviše interesovanja za ovu umjetnost u meni su budili upravo njegovi radovi. Posebno me dirnula njegova biografija opisana u knjizi ‘Žudnja za životom’. Shvatila sam da i sada, kao i u njegovo vrijeme, umjetnici često nailaze na nerazumijevanje okoline”, objašnjava ona.

Anastasija navodi da je za konkurs slučajno saznala, vidjevši ga na društvenim mrežama.

“Cilj ovog takmičenja je bio da se probudi kreativnost u mladim ljudima tokom perioda izolacije, te da se nagrade najkreativnije aktivnosti mladih u pandemiji. Zadatak je bio da se u formi koja nam je najprikladnija: videozapis, fotografija ili audiozapis, predstave naše ideje. U videu sam pokazala moj prvi mural nacrtan na zidu sobe i osvojila nagradu”, priča ova mlada Trebinjka.

Kaže da je do sada uradila veliki broj crteža, ima i desetak slika na platnu, ali nikada nije učestvovala na bilo kakvom takmičenju.
Priznaje da je ljubav prema slikarstvu naslijedila od oca, ali i da je u svojoj kreativnosti i njenom izražavanju imala podršku i svojih profesorki.

“Od malena sam crtala i slikala uz svog oca i on mi je najveća podrška. Sa idejom o izradi murala bile su upoznate i moje profesorke – Dragana Sandić, profesorka likovne kulture, i Veselinka Kulaš, profesorka srpskog jezika u Gimnaziji ‘Jovan Dučić’”, otkriva Anastasija.


Dodaje da za motive svojih slika bira ono što joj u datom trenutku predstavlja izazov.

“Najčešće su to portreti, neki motivi iz prirode, kao i mrtva priroda”, objašnjava ova mlada djevojka.

Anastasija, pored likovne umjetnosti, voli srpski i strane jezike. Oprobala se i u sportu, pa trenira atetiku i kik-boks, rijedak sport za nježniji pol.

“Atletikom i kik-boksom se bavim skoro osam godina. Kao mala sam s bratom dolazila na treninge i od tada mi se javila želja da se oprobam u borilačkim sportovima”, kaže ona.

Još nije donijela konačnu odluku šta će joj biti životni poziv, ali bi ipak voljela da to bude umjetnost.
Ukrašava salu za kik-boks
Anastasija ovih dana počinje da radi novi mural. Ova slika neće krasiti njen dom, već zid sale u kojoj trenira kik-boks. Kaže da kad je vidio šta je nacrtala u svojoj sobi i čuo za nagradu, trener joj je odmah dozvolio da nešto nacrta i na zidu sale u kojoj treniraju mladi sportisti i da neko novo obilježje tom prostoru. Očekuje da će ispasti kako je zamislila i da će ocrtavanje trajati kraće nego „Zvjezdano nebo“.
(zadobardan.com)