Apel bh. vlastima: Pobrinite se za naše studente u inostranstvu, nemaju ni za hranu

Organizacija Western Balkans Alumni Association pozvala je bosanskohercegovačku vlast da pomogne studentima u inostranstvu za koje tvrde da ne mogu priuštiti hranu.Podsjetili su da su nekoliko navrata od početka pandemije koronavirusa upozoravali vlast da su, kako je saopćeno, mnogi samofinansirajući studenti iz Bosne i Hercegovine u inostranstvu ugroženi jer su izgubili poslove, te da im nije pružena bilo kakva pomoć.


– Osim što je ova organizacija slala upozorenja i tražila od vlasti da se angažiraju po ovom pitanju, istovremeno je sakupljala podatke o bh. državljanima koji studiraju u inostranstvu, te ovaj spisak sa stalnim ažuriranjem dostavljala svim relevantnim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, navedeno je.Iz organizacije Western Balkans Alumni Association su naglasili da je do sada sakupljeno 6.400 podataka o bh. studentima u inostranstvu. Ukazali su da to nije konačan broj odnosno da on iznosi više od 10.000 ako se uzme u obzir da je veliki broj studenata koji studiraju sa dvojnim državljanstvima Srbije i Hrvatske u ovim zemljama.

Samir Beharić, član Upravnog odbora WBAA, navodi kako je WBAA provela istraživanje na uzorku od 400 bh. studenata u inostranstvu. Jedna trećina studenata obuhvaćenih ovom anketom je finansijski izuzetno ozbiljno i jako ugrožena, dok je jedna trećina njih srednje ugrožena. Neki od studenata navode da nemaju novca da plate stanarinu, nedostaje im novca da plate hranu, te im minus na računu od marta ove godine svakog mjeseca raste, upozorio je Beharić.Navedeno je da su bh. vlasti, kako je saopćeno, pod različitim izgovorima onemogućile državljanima Bosne i Hercegovine povratak u domovinu, istovremeno im ne osiguravši bilo kakvu konkretnu materijalnu pomoć.

– Svijetli primjeri su jedino samoinicijativne akcije bh. ambasadora u pojedinim zemljama, istaknuto je.Beharić navodi kako aktivisti WBAA ne odustaju i uporno insistiraju na reakciji bh. vlasti, očekujući da će Vijeće ministara BiH što prije osigurati potrebna sredstva za pomoć ugroženim bh. državljanima, koji su prema istraživanju ove organizacije izrazili nedvojbenu motivaciju za povratak u domovinu nakon studija, saopćeno je iz Western Balkans Alumni Association.

Izvor:mreza-mira