Apsurd „Dječije viteške dane“ nazvati falsifikovanjem istorije

Udruženje građana „Rusag“ iz Prijedora saopštilo je danas da je apsurdno njihovu tradicionalnu aktivnost „Dječiji viteški dani“ nazivati rasadnikom falsifikovanja istorije, kao što to čine neke „Fejsbuk“ grupe neformalnog karaktera, a pritom izvlače njihov rad iz konteksta.

„Ponosni smo na istorijsko nasljeđe ovih prostora, trudimo se da podsjećamo građane na dobro i otvaramo vidike kako je to nekad bilo“, ističe se u saopštenju.

Navodi se da pojedinci žele „pretresati“ istoriju sukoba, ratova i stradanja na ovom području u posljednjih sto godina, a da se ovo udruženje time ne bavi, nego želi da istorija sredovjekovne Bosne postane podstrek za bolje sutra, a ne teret i tabu tema koja se u društvu nerijetko izbjegava.

„Bavimo se temom srednjovjekovne Bosne, bavimo se ondašnjim običajima, igrama, kulturno-istorijskim nasljeđem. U skladu s tim, potrudićemo se da u narednom periodu na zdravoj osnovi aktuelizujemo diskusiju ko je bio Tvrtko Kotromanić, o čemu treba da govore naši univerzitetski profesori, od kojih možemo i trebamo učiti, a ne da nam se izučavanje istorije svodi na čitanje komentara na društvenim mrežama“, dodaje se u saopštenju Udruženja „Rusag“.

Udruženje je registrovano 2018. godine i od osnivanja ima podršku Gradske uprave Prijedor u kontinuitetu.

Izvor: SRNA – RTRS

 

„Ova objava je nastala u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative(BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.“