Bakir Izetbegović otišao je u službenu posjetu Briselu na kojoj će se sastati sa visokim zvaničnicima Europske unije. Pored službene svrhe posjete gospodin Izetbegović u Brisel je otišao i po jednu donaciju. Kako mediji navode gospodin Izetbegović će u Briselu tražiti da se BiH donira kandidatski status, i time ubrza proces pridruživanja EU.

“Ja sam u Briselu i pored svih ostalih službenih stvari ja sam onako neformalno spomenuo da mi nam mogli donirati taj kandidatski status. Prije ovog posjeta proveo sam nekoliko dana u društvu gospođe Bisere Turković i ona me je naučila kako se traže donacije. Ovo traženje donacije u Briselu mi sada dođe kao neki završni ispit. Nadam se da ću uspjeti je jer bi to značilo cijeloj BiH, a i meni će donijeti koji politički poen ipak, bliže se izbori”,rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.
Građani u BiH pomno prate svaki korak gospodina Izetbegovića u Briselu i nadaju se da će uspjeti izmoliti donaciju kandidatskog statusa. S druge strane stručnjaci na polju pridruživanje EU i nisu tako optimistični.
“Pa vidite to bi svakako bio jedini primjer u historiji EU da nekom doniraju kandidatski status. BiH bi nakon toga sigurno ostala zapamćena kao jedina zemlja kojoj je to pošlo za rukom. Mi smo pokazali da imao jako sposobne političare pogotovo kada je traženje donacije u pitanju. Ostaje nam samo da pratimo šta će se dešavati i nadamo se najboljem”, rekao je Goran Obim, stručnjak na polju proširivanje EU iz Bugojna.