BH Telecom donacijom podržao rad Udruženja ‘Budi mi drug’

Kompanija BH Telecom je ove godine dodijelila 2 miliona KM donacija zdravstvenim ustanovama i pravnim subjektima na području cijele Bosne i Hercegovine.
Jedan od dobitnika ovogodišnje donacije je Udruženje “Budi mi drug” iz Ilijaša, koje je s radom počelo 2007. godine. Cilj ovog Udruženja jeste pomoć djeci s poteškoćama u razvoju i njihovim roditeljima. Broj članova je između 60 i 65, a korisnici su djeca i mladi različitog uzrasta, kao i različitih zdravstvenih poteškoća.

„Naši korisnici su osobe s Down sindromom, cerebralnom paralizom kao i lakšom i težom mentalnom retardacijom. Obzirom na zdravstvene probleme, većinu slobodnog vremena provode u svojim domovima, nemaju doticaja s okolinom i svim što ona nudi. Stoga su upravo radionice i aktivnosti koje priređuje Udruženje “Budi mi drug” veoma značajne za njih“, ističe predsjednica Udruženja Meliha Mešetović.
BH Telecom je Udruženju “Budi mi drug” dodijelio donaciju za realizaciju projekta simboličnog naziva “Svijet oko mene” koji se sastoji od tri faze. Kako ističu iz Udruženja, projekt je urađen istraživački, gdje se ustanovilo kako je u Ilijašu registrovano 66 mladih s poteškoćama u razvoju, a analizom su ustanovljeni i njihovi problemi, poput nedovoljne uključenosti u kulturne, sportske i zabavne sadržaje, ali svakako i potrebe mladih s poteškoćama u razvoju.
Na ovaj način detektovana je i nedovoljna informisanost društva o ovoj kategoriji stanovništva. Projektom “Svijet oko mene” nastoji se promjeniti takvo stanje, a prva faza projekta bila je nabavka neophodne opreme.

„Udruženje ima računar star preko petnaest godina i zaista je bilo nemoguće realizovati bilo kakve aktivnosti koje bi uključivale prikaz videomaterijala, fotografija i slično. Tako da smo unutar projekta uspjeli osigurati i laptop i fotoaparat kako bi mogli sve aktivnosti koje se tiču ovog, ali i svih budućih projekata, snimiti i predstaviti javnosti“, rekla je Elma Glamoč, koordinatorica projekta “Svijet oko mene”.
Druga faza projekta jeste edukacija mladih za rad s djecom s poteškoćama u razvoju, pri čemu su ilijaški srednjoškolci iskazali veliku zainteresovanost za rad u Udruženju. Treću fazu projekta čine radionice s djecom kroz koje će djeca na najbolji način upoznati svijet oko sebe, te posjetiti mjesta koja nisu u prilici posjetiti samostalno.
„Zaista se zahvaljujemo našem donatoru BH Telecomu na pružanju podrške u radu Udruženja i realizaciji ovog projekta. On ima višestruku korist za sve naše korisnike i zajednicu“, istakli su iz Udruženja “Budi mi drug”.
(Tuzlanski.ba)