BiH dobila 680 miliona KM za imanje želje za izgradnju autoputa

Bosna i Hercegovina je dobila impozantnu donaciju u iznosu od 680 miliona KM, kako bi se priveo kraju dio autoputa prema sjeveru koji se iščekuje već nekoliko decenija. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine javno se obratila ovim povodom, te zahvalila na izdvojenim sredstvima.
BiH dobila 680 miliona KM za imanje želje za izgradnju autoputa
“Ovo je još jedan dokaz da su strancima ulaganja u našu zemlju prioritet, te da imamo vjetar u leđa da uzmemo još koji milion i razbijemo do kraja ovu zemlju kako treba. Hvala im za izdvojenom novcu i ova cifra je i više nego dovoljna da uradimo ovu fazu projekta, koji smo započeli prije nekoliko decenija. Saobraćajna trasa će u velikoj mjeri ubrzati mnoge sektore, poput turizma, trgovine i distribucije”, rekao je premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić.
Novalić dodaje da se ovom tranšom pokriva najveći trošak koji imamo, te da će nakon toga ostati sitni radovi koji neće biti skupi čak ni za naš budžet.
“Najbitnija je želja, koju smo dobili nakon ove donacije. Sva sredstva koja su legla na račun će ići na kupovinu želja nas koji odlučujemo o autoputu. Mnogo nam je ovo pomoglo, jer smo već malo krenuli da padamo u depresiju zbog toga što smo razvukli. Sada kada imamo dobru moralnu podlogu, možemo tražiti novac za fizičku izgradnju autoputa. Znate kakav je naš narod. Kod nas vam je prvo duhovna baza pa onda materijalna nadogradnja. To je taj naš bosanski duh po kojem smo poznati u svijetu”, dodao je Novalić.
Fizička izgradnja autoputa bi također koštala oko 700 miliona KM, koje će vlada pokušati prikupiti u narednih 50 godina.
Tekst je satiričnog karaktera. Preuzeto sa šatro.info.