Hrvatska od BiH traži Neum na zajam kako bi izvukla sezonu

Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske uputilo je hitan poziv ministrici vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Biseri Turković na sastanak u Zagreb. Kako saznajemo iz diplomatskih krugova, za stolom je samo jedna tema – iznajmljivanje Neuma do kraja sezone.
Putokaz - Neum – jedini izlaz BiH na more
Iz ministarstva susjedne države kažu kako već duže vrijeme razmišljaju o ovom ekonomskom potezu i da je konačna odluka pala proteklog vikenda, kada je Neum postao pravi turistički bum.
„Mi moramo biti pragmatični u ovim teškim vremenima i izazovima koji su uzrokovani pandemijom korona virusa. Kada smo zatvorili svoje granice, naše plaže su puste, tihe, čiste, prije svega zbog izostanka naših najdražih turista iz susjedne nam BiH. S druge strane vidimo da u Neumu turistička sezona ključa, nemaju gdje više ljude da smjeste, pa smo odlučili da probamo ispregovarati s ministricom Turković da rentamo Neum od prvog jula do kraja oktobra. To bi nam jedino izvuklo sezonu“, rekao je ministar vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman.
Ministrica Bisera Turković s druge strane pak kaže kako će biti vrlo teško dogovoriti cijenu po kojoj bi se mogla isposlovati ova poslovna ponuda. Smatra da je Neum kec u rukavu koji bi mogao poslužiti i za rješavanje drugih otvorenih pitanja, poput izgradnje Pelješkog mosta.
„Cijenimo historijski fakat da je sve ovo nekad Dubrovačko bilo. No, to je samo pokazatelj da ni Dubrovčani nisu vazda pametni bili. Zato sam rekla kolegi Gordanu da mi ne smijemo biti tako glupi da u ovim odlučnim vremenima dajemo nešto milo za drago. Bubnula sam mu cijenu, evo, čekam sad zvaničan odgovor iz Zagreba“, kaže ministrica Turković.
Tekst je satiričnog karaktera. Preuzeto sa šatro.info.