BiH ponudila autonomiju Krajini da se opere od migranata #SJAŠITE

Sukobi na relaciji Bihać-Sarajevo traju već decenijama, a kako vlasti tako i narod Bihaća, često šalju apele Sarajevu da su i oni dio Bosne i Hercegovine, odakle im nikada nije uzvraćena pomoć. Danas se konačno i Sarajevo oglasilo o temi spomenutih odnosa, te dalo ponudu ovom zapostavljenom dijelu naše zemlje.
Bakir Izetbegović dao zeleno svjetlo: Ko je Fadil Novalić, novi ...
“Javna je tajna da se mi sjetimo Krajine jedino kada dođu izbori i nikad više. Niti smo im kada pomogli niti planiramo, oni se od početka rata pa do danas snalaze kako znaju i umiju. Sami su se odbranili, sami podigli ekonomiju i sada sami muče muku s migrantima. Mi im samo deportujemo migrante i ne zanima nas kako će se suočiti s tim problemom. Moram priznati samo nismo fer ispali sve ove godine” ,rekao je premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić.
Danas je po prvi put Krajini ponuđena opcija i uopće mogućnost izbora iz Sarajeva, iako naravno nikakva konkretna pomoć nije najavljena.
“Evo sada im nudimo mogućnost formiranja autonomne pokrajine koju su neki tokom rata željeli, ali da znaju da migrante ne mogu vratiti nazad kod nas. Dakle mogu dobiti određeni status autonomije, tako da će i dalje sami izlaziti na kraj s njima. Ovo im može biti čisto moralna satisfakcija da osjećaju određeni stepen samostalnosti. Realno, na pomoć iz Sarajeva ne mogu računati, jer smo mi sebi najpreči i boli nas briga za druge dijelove BiH”, dodao je Novalić.
Krajini se nudi status autonomne pokrajine u smislu samostalnih rješavanja svojih problema, kako bi Sarajevo dodatno skinulo bilo kakav teret odgovornosti prema ovom dijelu BiH. Ekonomija bi i dalje bila bazirana na državnom nivou, jer ovaj dio zemlje donosi prihode od poreza.
Tekst je satiričnog karaktera. Preuzeto sa šatro.info.