Općina Centar instalaciju iz parka Hastahana planira prodati na autopijaci

U parku Hastahana u centru Sarajeva u toku je akcija uklanjanja umjetničke instalacije Zvjezdani put, čuvenog njemačkog umjetnika Helmuta Lutza. Plan uklanjanja vezan je za projekt preuređivanja parka.
Autor uklonjene instalacije u Hastahani: Protest Sarajlija mi je ...
Iako su građani predlagali da se ova instalacija izmjesti na neki od lokaliteta u Općini Centar, saznajemo da će odlukom lokalnih vlasti ona već narednog vikenda završiti u drugoj općini, u naselju Stup, i to na rasprodaji na autopijaci.
„Cijeneći kulturnu i historijsku vrijednost koju lokalitet Park Hastahana godinama baštini, zajedno s cijelim ovim kompleksom i umjetničkom instalacijom unutar njega, donijeli smo odluku da instalaciju damo na aukciju u nedjelju, i to na autopijaci. Tu definitivno najviše ljudi tranzitira vikendom. Ukoliko instalacija ne prođe u kompletu, odluka je da se proda u dijelovima. Ipak ovdje ima dosta gvožđurije, nehrđajuće, teško je i isplativo za raskomadati. To je dobro i za naš budžet, jer više para od dijelova možemo uzeti. Zato, građani neka se ne protive ovakvim odlukama, poslije će doći na šalter i pitati za kojekakve isplate i socijalna davanja“, navode iz Općine Centar.
Budući da ova instalacija upravo potiče iz Općine Centar, zvaničnici se nadaju da bi mogli dobiti i do deset puta veći iznos na aukciji. Ipak, kažu da uzevši u obzir trenutnu ekonomsku krizu i situaciju u kojoj se nalazi većina građana BiH, neće pretjerivati s početnom cijenom. Početna cijena, kako je potvrđeno za portal Šatro, iznosit će 50 KM.
Tekst je satiričnog karaktera. Preuzeto sa šatro.info.