‘Bosančica za djecu’: Djeca imaju zadatak da sačuvaju vlastito kulturno nasljeđe

U galeriji ULUPUBIH, koja se nalazi u ulici Koševo 7, od 22. jula bit će prezentirana knjiga Bosančica za djecu, autorice Aleksandre Nine Knežević. Svaki dan će se posjetioci moći družiti sa ovom autoricom, a bit će organizovane i radionice za djecu.
Knjiga Bosančica za djecu je nagrađen prvom nagradom na konkursu Pišem ti bosančicom / Dijalog za budućnost, u kojem je učestvovalo 115 autora i autorica.

 Kao grafičku dizajnerku oduvijek me zanima kulturno naslijeđe, a moje spoznaje iz ove oblasti pretvaram u jezik razumljiv današnjim generacijama. U razvijenom svijetu svaku sitnicu pokušavaju da očuvaju, oplemene i pretvore u moderan grafički jezik koji komunicira sa širom publikom, i voljela bih da to radimo i mi u Bosni i Hercegovini. Baš zbog toga me i zanimaju djeca i nove generacije, i baš zbog toga je i rođena ideja o Bosančici za djecu i ovom neobičnom bukvaru. Upravo će djeca biti ta koja će sutra imati zadatak da očuvaju ovo autentično bosansko pismo, a to će biti u stanju dobro uraditi samo ako od malih nogu razvijaju ljubav i odnos prema vlastitom kulturnom nasljeđu, istaknula je Aleksandra.
Radovi Aleksandre Nine Knežević se odlikuju čistom i savremenom idejom, jednostavno komuniciraju internacionalnim vizuelnim jezikom, a predstavljeni su kroz razigranu tipografiju i ilustraciju.
Za svoj rad primila je brojna međunarodna priznanja i nagrade, a radovi su objavljivani u mnogim časopisima specijalizovanim za umjetnost i dizajn (Communication Arts, Luezers Archive, Print, Typo, Fontmagazine…). Godine 2010. uvrštena je među 200 najboljih svjetskih ilustratorica (Luerzer’s Archive: 200 Best Illustrators Worldwide 09-10).
U razdoblju od 2006. do 2010. bila je predsjednica Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH (ULUPUBiH). Radi kao freelance designer i kao dizajner i ilustrator naslovnica za knjiga za mnoge izdavačke kuće širom BiH.
Za svoj projekat Sarajevo Dingbats dobila je godišnju nagradu Collegium Aristicum (Grand Prix) 2014. Godine koju dodjeljuju sva tri strukovna udruženja u Bosni i Hercegovini. Trenutno je na magistarskim studijama na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.
(tacno.net)