Budi dio osme generacije Akademije političke odgovornosti

Nakon uspješne realizacije sedam generacija Akademije (2014 – 2021), Fondacija Boris Divković objavljuje poziv za učešće na osmoj Akademiji političke odgovornosti. Cilj Akademije je uspostaviti novu političku kulturu u BiH, koja je nezaobilazan preduvjet učinkovitog funkcionisanja političkih struktura i miroljubivog suživota u Bosni i Hercegovini. Bez nove političke kulture, bit će nemoguće prevladati stalne političke krize, počevši od ustavno-teritorijalnog ustroja i postratno-tranzicijske traume koja se ogleda u različitim segmentima društva. Obrazovanjem mladih ljudi koji predstavlju novu generaciju političarki i političara te razgovorima o temama koje nisu zastupljene u bh. političkom životu, možemo utjecati na uvođenje pozitivnih primjera u politički život BiH.

 Ko se može prijaviti:
– Mlade političarke i političari od 18 do 35 godina iz različitih bh. političkih stranaka;
– Mlade zastupnice i zastupnici od 18 do 35 godina u različitim političkim strukturama zemlje (parlamenti, ministarstva, vlade i sl.);
– Mladi iz različitih nevladinih organizacija čije je težišta rada u sferi politike;
– Mlade novinarke i novinari čije se težišta rada tiče analize i predstavljanja političkih procesa u zemlji.

Struktura akademije:

Akademija političke odgovornosti ima dva modula koja traju po tri dana. Obuhvata teme koje se tiču političke kulture, dominantne paradigme regionalne političke kulture, odnos politike, civilnog društva i obrazovanja, politiku sjećanja, definisanja medija kao prostora manifestacije i oblikovanja političke kulture, odnos religije i ekonomije u političkom kontekstu, globalni politički portret, te odnos politike i rodne ravnopravnosti.

Period održavanja Akademije:

– Prvi modul Akademije će se održati u Franjevačkom samostanu sv. Bonaventure u Visokom u periodu od 19. do 21. novembra 2021. godine.
– Drugi modul Akademije će se održati u aprilu 2022. godine. Lokacija će biti naknadno potvrđena.

Troškovi Akademije:
Organizatori snose troškove puta, smještaja, hrane, osvježenja te učešća na Akademiji.

KRAJNJI ROK ZA PRIJAVE: 20.10.2021.

U slučaju većeg broja prijava, organizatori će vršiti izbor polaznica i polaznika, uzimajući u obzir spolnu, stranačku, nevladinog i medijskog sektora, kao i regionalnu zastupljenost. Odabrane polaznici i polaznici bit će obaviješteni o tome do 1. novembra 2021. godine. Sretno!

U slučaju dodatnih pitanja, piši nam na office@bdf.ba ili na naše profile na društvenim mrežama.

Prijavite se OVDJEhttps://forms.gle/zZWLkTVroKLbnyiw7

Akademiju političke odgovornosti podržali su Centerpartiets Internationella Stiftelse – CIS i Heinrich-Böll-Stiftung Sarajevo.

Preuzeto sa: mreza-mira.net