“Cijeli život odgovarala sam na pitanje zašto mi je rubrika ‘ime oca’ prazna”

Sedam općina u Federacije BiH do sada je promijenilo obrasce na način da se u njima umjesto kategorije “ime oca” navodi “ime jednog roditelja”. Riječ je o inicijativi koju je pokrenulo udruženje “Zaboravljena djeca rata”. Ajna Jusić, predsjednica udruženja, kazala je kako se nada da će i ostali načelnici izaći u susret i pomoći da djeca rođena kao posljedica rata svakodnevno iznova ne proživljavaju traume.

“Porodični zakon ne poštuje jednoroditeljske zajednice. Prema njemu mi nismo porodica i to je nekako poražavajuće. Administrativna praksa je jako diskriminatorna. Ja sam od prvog osnovne do kraja školovanja odgovarala na pitanje za što nemam ime oca u indeksu, dnevniku, rodnom listu itd. To je patrijarhalno nametnut obrazac koji smo 27 godina trpili. Svaki put smo bili obilježeni čovjekom koji je silovao našu majku. Potrebna je samo dobra volja i ljudskost svakog čovjeka za tu promjenu”, kazala je Jusić u Danu uživo.

“Cijeli život smo bili etiketirani”

Govoreći o tome kako je godinama prolazila kroz isto kada bi došla na šalter po neki papir, naglasila je kako je to bilo jako bolno iskustvo.
“To je nešto što boli. Mene je boljelo i boli činjenica da je moj cijeli život bio obilježen ljudskom tvorevinom koja je odlučila učiniti takvo zlodjelo mojoj majci. Ja nemam zakona na koji se mogu pozvati, ured ili instituciju kojoj se mogu obratiti jer BiH i niko drugi u svijetu ne priznaje našu kategoriju kao vulerabilnu. Kada smo osnovali udruženje mi smo počeli učiti kako biti dio društva jer smo cijeli život bili etiketirani i gurnuti na marginu samo zbog imena oca”, rekla je Jusić.
Govoreći o volji načelnika da mijenjaju obrasce, kazala je kako u Ustavu BiH stoji da se treba poštivati Konvencija o ljudskim pravima i sve njene odredbe među kojima je jednak pristup prema svim građanima. Uradili su analizu i utvrdili da su obrasci pravljeni prema patrijarhalnom sistemu. Neki su im kazali kako
“Mi nismo tražili da se mijenaju rodni listovi, državljanstvo i gdje potrebno navesti ime oba roditelja, već druge papire gdje je potrebno samo ime oca. Jer ako meni trebaju tri papira danas, tri puta moram da pričam svoju priču i da je moja majka preživjela ratno silovanje. Trebala sam od rođenja imati pravo da pišem ime svoje majke”, kazala je.

Hadžibajrić ispunio obećanje

Prvi koji je podržao ovu inicijativu bio načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić. Sada na svim obrascima piše “ime jednog roditelja”.
“Javili su se iz Opštine Centar, imamo Bihać, Zavidoviće, Travnik, Novi Travnik, Maglaj i dobili smo upit od vijećnika iz Novog Sarajeva. Mi smatramo da se to ne treba provlačiti kroz vijeće već da načelnici urade kao što je to bilo u Starom Gradu gdje je organizovan manji sastanak i riješeno sve za sat vremena”, zaključila je Jusić.
Na njihov prijedlog zakona o djeci rođenoj kao posljedica rata još uvijek od nadležnih nisu dobili odgovor.
(n1info.com)