Kakvu korist bi BiH mogla imati u slučaju da reguliše boravak digitalnih nomada

Na prijedlog zastupnika Naše stranke prošle sedmice u Zastupničkom domu PS BiH usvojena je Inicijativa kojom se traži omogućavanje i regulisanje boravka digitalnih nomada u Bosni i Hercegovini.

S tim u vezi Vijeću ministara naloženo je da u roku od tri mjeseca u zakonodavnu proceduru dostavi Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o strancima BiH, kojim će biti omogućen i regulisan boravak digitalnih nomada.
“Formalno, digitalni nomad je državljanin druge zemlje koji je zaposlen ili obavlja poslove putem komunikacijske tehnologije za kompaniju koja nije registrovana u državi u kojoj boravi i koji ne obavlja poslove i ne pruža usluge u državi u kojoj boravi. Pojednostavljeno, osoba koja radi putem interneta i živi gdje joj odgovara”, naglašava Damir Arnaut, zastupnik u Zastupničkom domu i član Naše stranke.
U samoj inicijativi se ističe da je Republika Hrvatska nedavno regulisala pitanje boravka digitalnih nomada te da je čitav proces trajao manje od pet mjeseci. S tim u vezi se naglašava da se Vijeće ministara može konsultovati ili dijelom ili u potpunosti primijeniti sistem koji je uvela Hrvatska.
“BiH je atraktivna za ovu populaciju zbog prirodnih ljepota, turističkih sadržaja te niskih troškova života. Istovremeno, radi se o osobama s u pravilu dobrim primanjima, koje doprinose ekonomiji zemlje u kojoj borave”, ističe Arnaut.
On naglašava da su brojne evropske zemlje, poput Islanda, Hrvatske, Estonije i Češke omogućile ovu vrstu boravka, što osim ekonomske dobiti donosi i reklamu, jer ove osobe često dijele svoja iskustva na društvenim mrežama, što onda privlači turiste. Samo na ostrvu Bali u Indoneziji trenutno živi oko 5.000 digitalnih nomada.
U Hrvatskoj se privremeni boravak digitalnim nomadima odobrava do godinu. Nakon isteka roka od 6 mjeseci od isteka važenja privremenog boravka digitalnog nomada, može se podnijeti zahtjev za ponovno regulisanje boravka digitalnog nomada. Isto tako, digitalnom nomadu se mogu pridružiti i članovi uže porodice.
Arnaut je rekao da su predstavnici Naše stranke dobili podršku ostalih stranaka u Zastupničkom domu, što je rezultiralo činjenicom da na prošloj sjednici niko od zastupnika nije glasao protiv.
“Stoga očekujem da ona bude usvojena na idućoj sjednici Zastupničkog doma, 27. jula, te da Vijeće ministara odmah postupi prema njoj i dostavi zakon u proceduru”, istakao je Arnaut.
(klix.ba)