Da li politika zloupotrijebljava religiju? – SA MAČKAMA U ZAJEDNICI!

Radio televizija 7 Tuzla je u saradnji sa Omladinskim resursnim centrom Tuzla pokrenula novu emisiju u kojoj je pažnja posvećena aktuelnim društvenim temama, gradu, ljudima, podršci mladima, prilikama za mlade, civilnom sektoru, društvenom aktivizmu i slično.

Srijeda, 22.07.2020. godine, u 20:00h na RTV7 možete pogledati treću epizodu emisije “Sa mačkama u zajednici”!

Zapratite naš YOUTUBE kanal ukoliko želite gledati reprizu!  – CAT Bosna i Hercegovina YOUTUBE kanal

U trećoj epizodi razgovarali smo sa predstavnicima tri konfesije u Tuzli, neka od pitanja na koja ćete imati priliku čuti odgovor su bila da li politika zloupotrijebljava religiju u svoje svrhe, koliko su mladi raligiozni danas, interkulturalnost i multietničnost …

ESMIR EFENDIJA HASANOVIĆ, KOORDINATOR ZA RAD SA MLADIMA PRI MEDŽLISU TUZLA


“Kao Islamska zajednica se trudimo da imamo dobru saradnju s drugim vjerskim zajednicama. Imamo informacije jedni o drugima, kao i susrete u povodu blagdana. U vremenu kada se često neopravdano pokušava servirati beznađe i besperspektivnost u BiH, željeli smo da ode lijepa slika u javnost te da na taj način kažemo da ima mladih ljudi koji hoće raditi za dobrobit zajednice, društva i domovine”, rekao je za Klix.ba koordinator Mreže mladih Medžlisa Islamske zajednice u Tuzli Esmir efendija Hasanović.

FRA FRANJO NINIĆ, ŽUPNI VIKAR U FRANJEVAČKOM SAMOSTANU TUZLA


“Moralno ponašanje kršćanina znači živjeti život u svakodnevnici svijeta, s time da mjera ponašanja nije vlastiti egoizam, nije običaj ili tradicija naroda ili nacije, nije odluka ili glasanje neke politike, parlamenta, vlade ili suda, nego odluka za dobro u dosluhu s vlastitom vjerom.” – Fra Franjo Ninić (Izvor: zupa-sivsa.com).

MILOŠ TRIŠIĆ, PAROH TUZLANSKI


“Treba težiti boljem, ali, trebamo prihvatati sva ona dobra djela i Bogu zahvaljivati za sve što nam je pružio. S druge strane i kada nam nešto ne ide ‘od ruke’ trebamo biti zahvalni Bogu i prihvatiti onako kako jeste. Također, trudimo se i da budemo bolji ljudi, jer smo mi u BiH skloni tome da sudimo svima oko nas. Bog od nas traži da prvenstveno izvadimo balvan iz oka svoga, a da tek onda gledamo trn u oku brata svoga”, naglašava Trišić za Klix.ba.
Predviđeno je da u narednom periodu ugostimo brojne, između ostalih akademske ličnosti, psihologe, sociologe i predstavnike mladih. 
Pogledajte i naše prve dvije epizode:

  1. Jasmin Imamović: Kvalitet života građana je najvažniji; Sa mačkama u zajednici
  2. Mentalno zdravlje mladih | Sa mačkama u zajednici