Jasmin Imamović sa mačkama u zajednici! – Večeras u 20:00h!

Večeras na RTV7 počinje emisija “Sa mačkama u zajednici”, a naš prvi gost jeste gradonačelnik grada Tuzle, gospodin Jasmin Imamović.


Emisija “Sa mačkama u zajednici” ima za cilj da pruži odgovore mladim ljudima i približi im predstavnike vlasti, akademske građane, religijske lidere …
Naime, svjedoci smo da je samo 10% mladih imalo priliku da razgovara sa predstavnikom vlasti, naše mačke su tu da taj procenat povećaju!
Naš prvi gost, kojeg je ugostila naša Azra Muderizović, jeste upravo gradonačelnik grada Tuzle, gospodin Jasmin Imamović sa kojim ćemo razgovarati o mladima, IT industriji u gradu Tuzli, zaposlenju mladih i prilikama koje im se nude.
Jasmin Imamović je političar, pravnik i književnik, rođen 8.10.1957. godine u Brčkom. Od prve godine života živi u Tuzli, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Na Pravnom fakultetu u Sarajevu, diplomirao je 1980. godine.
Tuzla je postala najveće gradilište. “Stvaranje uslova za gradnju, danonoćni je posao, jer bez gradnje nema razvoja, a za gradnju samo jedne stambene zgrade, vezano je više od 50 malih i srednjih preduzeća. Od naknade koju dobijemo za zemljište i rentu, gradimo komunalne objekte, poput trgova, parkova, slanih jezera, cesta, ulične rasvjete, kanalizacije, vodovodne mreže i drugoga”, često govori Imamović. Izgrađene su čitave gradske četvrti, trgovi, šetališta, igrališta i parkovi, ceste i drugi značajni infrastrukturni objekti. Izgrađeno je oko dva miliona kvadratnih metara stambenih i poslovnih prostora, pa je danas Tuzla preporođen grad.
Tuzla je, naime, izgrađena na obali drevnog Panonskog mora, a stoljećima se s tog područja rudarila kamena sol. Međutim zbog toga su početkom 2000-ih, čitavi dijelovi grada počeli tonuti.

Ozbiljan tuzlanski problem pretvoren je u najveću prednost i motor revitalizacije toga grada. Zaposlen je tim stručnjaka kako bi napravili umjetno jezero dovodeći slanu vodu na površinu i održavajući ju na stabilnoj razini. I uspjeli su, 2003. godine otvoreno je Panonsko jezero, površine 1115 kvadratnih metara, koje je postalo srce gradskog života, danas imamo izgrađena tri Panonska jezera sa slanim bazenima i slapovima.
Čitava emisija: