Da li ste znali da se u BiH godišnje u prosjeku za mito u porodilištima daje 2.124.772 KM?

Putem anonimne ankete prikupljena su iskustva 2.713 porodilja. Rezultati istraživanja su pokazali da je 50% porodilja i članova njihove porodice dalo novčana sredstva ili poklon u porodilištu, javno ili tajno, prije ili poslije poroda.

S druge strane, kroz projekat se pokazalo da zdravstveni sistem, te nadležna ministarstva zdravstva, osim što su u velikoj mjeri nezainteresovani za informisanje o ovom pitanju, u većini slučajeva nemaju ni propisane procedure niti oformljena vijeća i komisije, a sudeći prema dobijenim informacijama uopće ne postoje evidentirane prijave korupcije u porodilištima u zadnjih 10 godina.
Cilj udruženja je informiranost trudnica pri odlasku na porod. Informirana trudnica će se lakše I brže izboriti za svoja I prava svog djeteta. Kroz širenje svijesti o vlastitim pravima I djelovanjem preventivno na samu pripremu I odlazak u porodilište uveliko mijenjamo svijest , I iskustva prethodnih majki da moramo dati novac/poklon kako bi nam neko omogućio sve ono na šta već imamo pravo.
Sva saznanja iz našeg projekta, uključujući i iskustva porodilja, smo sublimirali u Publikaciju koja ujedno sadrži i preporuke za sistemske promjene upućene upravljačkim strukturama porodilišta ali i nadležnim ministarstvima. Cilj je da preporuke budu uključene u zvaničnu antikorupcijsku strategiju. Publikaciju Vam dostavljamo u prilogu.
Konačno, projekat je iznimno važan jer je prvi put istraženo stvarno stanje kroz analizu iskustva porodilja, a ujedno upoređeno stanje u evidencijama zdravstvenih ustanova i nadležnih institucija. Upravo utvrđena disproporcija ukazuje da je nephodno još mnogo raditi. Korupciji treba prići na njenom samom izvoru, tj. treba otkloniti uzrok iste – poboljšati uslove u porodilištima, izjednačiti uslove u porodilištima i konačno, pozvati na odgovornost sve učesnike, i to ne samo ličnu već i menadžersku.
Projekat je sproveden kroz „Podrška građanima u borbi protiv korupcije“, finansiranim od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Da li ste znali da se u BiH godišnje u prosjeku za mito u porodilištima u BiH daje 2.124.772 KM?
Dakle, udruženje Babysteps je izradilo studiju koja na osnovu parametara uzoraka iz ankete koja je sprovedena nad porodiljama u BiH dolazi do slijedećih podatka. U skladu sa datim odgovorima o iznosu novca/vrijednosti poklona kojeg su porodilje dale  medicinskom osoblju pri porodu, obračunata je  prosječna vrijednost pa tako dolazimo do podataka da je to iznos od  141,65 KM. Dakle, pri porođaju se prosječno doktori i osoblje “časti” sa 141,65 KM.
Ako uzmemo u obzir da je polovina porodilja (50%) u anketi potvrdila da je ona ili njeni članovi  porodice dali novac ili poklon javno ili tajno, a da u BiH imamo prosječno 30.000 poroda godišnje, dolazimo do podatka da se godišnje za “čašćenje” odnosno mito u porodilištima izdvaja 2.124.772 KM!
Imamo pravo da se zapitamo koliko toga možemo uraditi sa tim iznosom? Koliko se sa 2.124.772 KM godišnje mogu popraviti opći uslovi u porodilištima na nivou cijele BiH? Koliko se tim iznosom može sagraditi novih medicnskih kapacitata? Zaposliti dodatnog strucnog osoblja koje ce biti na usluzi majkama i njihovim bebama?
Jedno od najčešćih pitanja koje zanima ljude kada govorimo o korupciji u porodilištu jeste da li je novac/poklon tražen direktno ili indirektno?
U prosjeku od više od 1.000 porodilja godišnje doktor ili medicinsko osoblje direktno traži mito. Od više od 3.000 se indirektno insinuira da treba da insignia mito. Postoje razni načini na kojima se porodiljama ili članovima njene porodice ukazuje na to da bi trebali dati mito.
Za dodatne informacije možete se obratiti predsjednici Udruženja „BABY STEPS“   Amili Tatarević na kontakt telefon 061502076 ili putem maila udruzenje.babysteps@gmail.com ili pr@babysteps.ba
(lolamagazin.com)