Diplomatski odnos BiH i Somalije ozbiljno ugrozio snagu NATO saveza

Zemlja se zatresla jutrošnjom objavom vijesti da su Bosna i Hercegovina sa jedne, i Republika Somalija sa druge strane uspostavili diplomatski odnos. Ove dvije sile su u velikoj mjeri narušile ravnotežu bipolarne podjele istoka i zapada.

“Bijela kuća je od ranog jutra obaviještena o ovom slučaju, i radimo sve što je u našim naporima da se dovedemo u red. Kompletan NATO savez je ugrožen zbog ovog postupka, jer smo pored istočnog fronta koji imamo sa Rusijom i Kinom, dobili južni sa isturenim odjeljenjem u srcu Evrope. Ne smijemo dopustiti da se u svijetu formira i treći savez jer bi to izazvalo haos. Sjetite se samo pokreta Nesvrstanih za vrijeme Hladnog rata”, poručili su iz NATO saveza.

Dvije nove rastuće sile, mogle bi poremetiti kompletan koncept tzv. zemalja satelita, koji još uvijek nisu dobili punopravni status NATO-a, a mogle bi biti potencijalna prijetnja ukoliko se ujedine.

“Ekonomijom i vojnom silom ne mogu parirati našem savezu, ali itekako mogu poslužiti u korist naših neprijatelja sa istoka. Dovoljno je samo da izazovu neku distrakciju i poremete naše redove, nemamo snage da vršimo kontrolu na tako širokom frontu širom svijeta. Moramo im stati u kraj, uraditi nešto kako bi imali razlog za invaziju i da onda možemo uspostaviti mir. Somalija je ozbiljna prijetnja Africi, a ujedinjena sa Bosnom, mogli bi napraviti neku zonu od Somalije, preko Konga, Egipta i dalje prema Bosni. To ne smijemo dopustiti”, dodali su iz NATO saveza.

Iako zbir vojnika BiH i Somalije iznosi ukupno kao tri voda vojske Sjedinjenih američkih država, zapadni savez ne želi dopustiti da se ova iskra slobode i daljeg ujedinjenja rasplamsa.