Direktor Muzeja žrtava genocida: Ambasador Italije u Zagrebu da se javno izvini

Sadržaj objave predstavlja grubu i javnu distorziju genocida počinjenog nad Srbima

Direktor Muzeja žrtava genocida u Beogradu Dejan Ristić zatražio je danas od italijanskog ambasadora u Zagrebu Pjerfranćeska Sake javno izvinjenje i uklanjanje neprimerene objave u kojoj se u kontekstu memorijalizacije jasenovičkih žrtava izražava solidarnost sa hrvatskim narodom.

Ristić je italijanskom diplomati u Hrvatskoj uputio protestno pismo zbog njegove jučerašnje objave na Tviteru, gde je, između ostalog, objavljena fotografija na kojoj se vidi Sako kako polaže cveće na spomenik jasenovačkim žrtvama, gde stoji “Solidarnost sa hrvatskim narodom”.

Ristič tim povodom protestuje i ističe da očekuje rekaciju Ambasade koja bi, kako navodi, “podrazumevala i uklanjanje te objave, kao i javno izvinjenje preživelim žrtvama genocida počinjenog nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH kao i njihovim potomcima.

– Ovom prilikom podsećam na to da su pripadnici hrvatskog naroda bili žrtve represivnog državnog, vojnog i policijskog aparata NDH isključivo u onoj meri u kojoj su ih vlasti te iste NDH percipirale kao svoje protivnike, naveo je Ristić.

On ističe da su pripadnici srpskog, jevrejskog i romskog naroda bili u NDH jasno označeni kao oni koje treba u potpunosti fizički, identiteski i verski istrebiti.

– Stoga ostaje nejasno to na koji se tačno segment hrvatskog naroda odnose izrazi Vaše solidarnosti u kontekstu kulture sećanja na jesenovačke žrtve, konstatuje Ristić.

Istakao je i da je sadržaj objave ambasadora Itaije u Zagrebu izazvao veliko uznemirnje građana Srbije, a posebno preživelih, odnosno potomaka žrtava genocida počinjenog nad stotinama hiljada Srba, kao i desetinama hiljada Jevreja i Roma na području NDH.

Ristić ukazuje da je poznato da je sistem koncentracionih i logora smrti NDH u Jasenovcu, čiji je lokalitet italijanski diplomata posetio u okviru komemoracije nedužnim srpskim, jevrejskim, romskim i drugim žrtvama, po pokazanoj bestijalnosti hrvatskih ustaša bio najmonstruoznije gubilište u čitavoj Evropi tokom Drugog svetskog rata.

– Stoga sadržaj objave, osim toga što uključuje uvredu retkim preživelima jasenovačkog gubilišta i stotinama hiljada njihovih potomaka širom prostora nekadašnje Jugoslavije, istovremeno predstavlja grubu i javnu distorziju genocida počinjenog nad Srbima, Holokausta i Samudarpiena koju ovaj Muzej odlučno odbacuje i osuđuje, naveo je Ristić u saopštenju dostavljenom medijima.

Posljednji postovi