Dodijeljena Novinarska nagrada “Srđan Aleksić” po 10. jubilarni put

Na svečanosti u hotelu Bosna u Banjaluci, po jubilarni 10. put organizovana je dodjela Novinarske nagrade “Srđan Aleksić”, koja se dodjeljuje za profesionalno i kontinuirano izvještavanje o marginalizovanim i ranjivim grupama u bh. društvu i za razvoj društveno-odgovornog novinarstva.
Prvobitno je planirano da jubilarna 10. dodjela bude upriličena simbolično, 10. decembra 2020. na Dan ljudskih prava, ali zbog pandemije to nije bilo moguće ostvariti.
Na samom početku, prisutnima se obratila Dragana Dardić, jedna od utemeljivačica nagrade, koja je objasnila razvojni put koji je nagrada prošla od svojih početaka 2010. godine do današnjeg dana, uz konstataciju da je sam jezik, kada je riječ o izvještavanju o marginalizovanim grupama, postao dosta senziblniji.

Dragana Dardić

Četvoročlani žiri u sastavu (Milkica Milojević, Adis Šušnjar, Berislav Jurič i Slađan Tomić) odlučio je da ove godine dodijeli pet nagrada i jednu specijalnu plaketu.
Dobitnica prve nagrade “Srđan Aleksić” za profesionalno izvještavanje u 2020. je novinarka Minela Jašar Opardija sa televizije N1 u Kategoriji 1, u kojoj organizacije civilnog društva nominuju novinare i novinarke.

Minela Jašar Opardija

Jašar Opardija je radila priče o djeci koja putuju 24 kilometra do škole, neujednačenih porodiljskih naknada u kantonima Federacije BiH i problemima osoba sa invaliditetom.
Prema obrazloženju žirija dobitnica nagrade Minela Jašar Opardija, koju je nominovala Fondacija Cure, pristupila je svojim temama izvrsno, potrudila se saslušati više strana i iznijeti priče na jako kvalitetan način. I to na način da nisu tek jedna od niza priča kojom se mora popuniti stranica, prevariti za klik i potrošiti koja minuta na ekranu već nagnati na razmišljanje o problemima kojih možda nismo ni svjesni.
Drugu nagradu u Kategoriji 1 osvojila je Kristina Ljevak, slobodna novinarka, za seriju tekstova o Povorci ponosa i problemima sa kojima se suočavaju LGBT osobe u BiH.
Specijalna plaketa u istoj kategoriji pripala je Lidiji Pisker sa portala media.ba, koja se u svojim tekstovima bavila diskriminacijom i ljudskim pravima, između ostalog, seksizmom, ejdžizmom i ubistvima žena.
U Kategoriji 2, gdje su novinari imali mogućnost da kandiduju svoje radove, prvu nagradu osvojila je Emina Dizdarević sa Balkanske istraživačke mreže (BIRN), koja je pisala o mnogim temama iz drugačijeg ugla na drugačiji način. Najjači utisak ostavila je njena priča kako su organizatorima Povorke ponosa u Sarajevu postavljene posebne prepreke u ostvarivanju prava LGBT osoba na javne proteste.

Druga nagrada, po odluci žirija, pripala je dvojcu Hilma Unkić i Ajdin Kamber, koji su imali tri odlične priče u kojima na kreativan i neobičan način razbijaju predrasude o osobama s invaliditetom, osobama sa mentalnim poteškoćama i ljudima u pokretu (migrantima). U njihovim pričama su ovi ljudi ono što oni uistinu jesu, a što većina ne želi da vidi.

Ajdin Kamber

Treće mjesto osvojila je Alema Kazazić, koja nam je donijela dva ozbiljna, društveno i profesionalno vrlo senzitivna dokumentarca “Hrabre žene” i “Sto posto se volimo”, koja su predstavljena na način da probude emociju kod gledalaca i imaju dugotrajniji efekat.
Prilikom dodjele, gotovo svi laureati su se obratili prisutnima i zahvalili na nagradama uz obećanje da će im ona biti podstrek za dalji rad na putu ka konačnom cilju, a to je što pravednije društvo.
Članica žirija Milkica Milojević, banjalučka novinarka, koja je i sama tokom protekle decenije postojanja nagrade bila dobitnica, istakla je da je novinarstvo dosta napredovalo u posljednjih 10 godina, da postoji cijela generacija mladih kolega, koji ginu, bore se, trude i idu na teren, te da “sedma sila” ima sve veći uticaj na prilike u našem društvu.

Milkica Milojević

Novinarsku nagradu “Srđan Aleksić” ustanovili su 2010. godine nevladine organizacije Helsinški parlament građana Banjaluka, Fondacija Cure iz Sarajeva i Udruženje mladih novinara Republike Srpske, a nagrada je 2013. godine postala dijelom Mreže za izgradnju mira BiH.
(mreža-mira)