Konkurs za novinarsku nagradu Srđan Aleksić: Poziv za nominacije

Ovim pismom želimo da vas informišemo i potaknemo da se aktivno uključite u promociju i učešće na ovogodišnjem Konkursu za Novinarsku nagradu Srđan Aleksić.
Ova nagrada promoviše i daje dodatnu motivaciju novinarima i novinarkama, emisijama i medijima koji_e na profesionalan način i u kontinuitetu izvještavaju o marginalizovanim i ranjivim grupama u našem društvu i doprinose razvoju društveno odgovornog novinarstva.
KONKURS za novinarsku nagradu “Srđan Aleksić” - Citizens Against Terrorism
Podržite novinare i novinarke koji_e profesionalno rade svoj posao, koji prate rad vaše organizacije i izvještavaju sa vaših aktivnosti. Podržite novinare i novinarke, emisije i medije koji se ističu svojom profesionalnošću i odgovornošću i koji koriste adekvatan i politički korektan govor, koji uključuju sve strane u prilozima i tekstovima, odnosno koji su objektivni, ali su na strani ranjivih. Podržite novinare i novinarke koji promovišu mir, suživot i toleranciju i ljudska prava. Podržite novinare i novinarke koji_e razumiju značaj i snagu riječi izrečene i napisane u javnom prostoru i takvoj riječi pristupaju sa odgovornošću koja ona sa sobom nosi, takvu riječ koriste da doprinesu razvijanju svijesti javnosti o kršenjima ljudskih prava, ali i promociji pozitivnih narativa i tema koje nas spajaju, čine boljima i daju nam motivaciju da budemo dio pozitivnih promjena, a ne onih koje stvaraju razdor među nama.
Nagradite ih time što ćete ih nominirati na način predviđen u Konkursu, koji se nalazi ovdje.
Dovoljno je kratko obrazloženje o tome zašto mislite da jedan novinar/novinarka, emisija ili medij zaslužuje ovu nagradu, i najmanje dva priloga/teksta. Konkurs pronađite ovdje.

Kako nam još možete pomoći? Možete organizovati prezentaciju poziva za nevladine organizacije i novinare iz vaše lokalne zajednice ili im možete proslijediti poziv.
Pored udruženja građana, koji mogu predložiti novinare i novinarke, emisije i medije, novinari i novinarke se mogu direktno prijavljivati na Konkurs.
Ova nagrada novinarima i novinarkama mnogo znači iz nekoliko razloga, prije svega što nosi ime istinskog heroja Srđana Aleksića, čije ime simbolizuje građansku odgovornost i hrabrost, humanost i solidarnost. Nagrada je također specifična jer treća lica, odnosno nevladine organizacije, nominuju novinare i novinarke za priznanje. I na kraju ova nagrada je postala tradicionalna jer se dodjeljuje po deseti put ove godine i po mnogima je najznačajnija novinarska nagrada u Bosni i Hercegovini.
Još jednom vas molimo da se uključite jer je ovo naša nagrada, nagrada Mreže za izgradnju mira, nagrada svih nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini, nagrada svih potlačenih, marginalizovanih i ugroženih u svom svakodnevnom životu.
(mreža-mira)