Džana Mehmedović i Marko Ćurić postali državni prvaci: Ostvarili smo san!

Džana Mehmedović i Marko Ćurić, polaznici plesnog kluba Astorija postali su dvostruki državni prvaci u latinoameričkim i standardnim plesovima.
Oni su se na Međunarodnom turniru “Brčko Gala Night” kvalifikovali za učešće na evropskom i svjetskom prvenstvu u latinoameričkim i standardnim plesovima.
Džana Mehmedović i Marko Ćurić postali državni prvaci u latino plesovima:  Ostvarili smo san! - Klix.ba
Ovogodišnje, četvrto izdanje turnira, održano je bez publike zbog trenutne situacije s koronavirusom. Mehmedović i Ćurić su otkrili kada se rodila ljubav prema plesu te ko im je pomogao da naprave prve plesne korake.
“Još od malena sam stalno skakutala po kući i izvodila različite korake jer sam sebi umislila da sam plesna zvijezda. Ali moja plesna karijera počinje u drugom razredu osnovne škole, kada sam se upisala u plesnu školu, tako da sam već osam godina sretno ‘zaljubljena’ u ples i sve što on obuhvata. Veoma lijepo i olakšavajuće je biti svjestan da se trud koji smo moj plesni partner i ja uložili, isplatio. A ta titula je još jedan podsticaj da se trudimo i zalažemo još više i prihvatimo nove, još teže zalogaje i ostvarimo svoje snove”, kazala je 15-godišnja Džana Mehmedović.
Potrebno je, kaže, dosta truda, zalaganja, kao i odricanja i sati provedenih u plesnoj sali samo za jedan korak u nekom od latinoameričkih plesova, a posebno za cijeli ples.
“Moj moto je uvijek: ‘Imati samopouzdanja i vjeru u sebe, ali poštovati konkurenciju i njihove sposobnosti’. Tako da bez obzira bila konkurencija teška ili lagana za savladati, nastojim uvijek pokazati sebe u najboljem izdanju”, kaže Mehmedović.
Džana Mehmedović i Marko Ćurić postali državni prvaci u latino plesovima:  Ostvarili smo san! - Klix.ba
Ples je velika ljubav i 14-godišnjeg Marka Ćurića, koji je svoje prve plesne korake napravio uz sestru.
“Moja sestra je nesebično nakon svojih treninga dijelila svoje plesno znanje sa mnom, te sam uz njenu pomoć savladao svoje prve korake”, kaže Marko.
S obzirom na uložen trud i vrijeme, cilj im je na ovom turniru bio ostvariti dobar rezultat i pokazati svoje plesno umijeće.
“Jako sam zadovoljan što smo se moja plesna partnerica i ja pokazali u punom sjaju i što smo uspjeli ostvariti jedan od naših ciljeva, a to je titula državnih prvaka. Za ples je potrebno jako puno odricanja, od prehrane do izlazaka s prijateljima i slično. Potrebno je puno vježbe i vremena da se usavrši jedan latinoamerički ples, ali ništa nije teško kad se hoće. Konkurencija je bila fizički i psihički vidno spremna, ali u svakom slučaju presretan sam što smo mi taj par koji je osvojio titulu državnih prvaka”, kaže Ćurić.
O svojim prvim plesnim koracima govorila je i solo plesačica Lana Dursum koja ples trenira već sedam godina.
“Prvi plesni koraci za mene su predstavljali jako težak posao, međutim kroz ljubav prema plesu i zabavu sve je lakše. Na proteklom takmičenju u Brčkom osvojila sam dva prva mjesta iz standardnih i latinoameričkih plesova. To je za mene naravno, kao i za svakog pojedinca velika sreća. Ništa nije nemoguće, dakle, s vježbom, trudom i radom za kratko vrijeme možete naučiti plesati ove prelijepe latinoameričke plesove”, kaže Dursum.
Ajla Čustović i Anes Taljanović osvojili su prvenstvo u latinoameričkim plesovima, a Lamiya Hadžiahmetović i Amar Jašarević su viceprvaci BiH u latinoameričkim i standardnim plesovima.
(klix.ba)