Film studenta Akademije scenskih umjetnosti Alena Šimića nagrađen na Festivalu LIFFE

Student Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu s ponosom je ponio još jednu nagradu za režiju svog filma “B4”. Ovo je samo još jedan u nizu uspješnih filmova studenata ove Akademije.
Svečanom ceremonijom dodjele nagrada završeno je 13. izdanje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije – LIFFE. Festival je održan od 25. do 29. septembra na više lokacija u Leskovcu i online, u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra.
 Film studenta Akademije scenskih umjetnosti Alena Šimića nagrađen na Festivalu LIFFE
U okviru 13. festivalskog izdanja prikazan je 41 film u četiri kategorije, od kojih tri takmičarske i jedna revijalna, a Akademija scenskih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu učestvovala je u programu sa čak tri studentska filma: „B4“ Alena Šimića, „Moj tata klovn“ Sare Ristić i „Plehan“ Luke Vlaha.
Nagrada “Radomir Bajo Šaranović” za najboljeg mladog redatelja otišla je u ruke Alenu Šimiću za režiju filma “B4”. Film „B4“ premijerno je prikazan na Sarajevo film festivalu gdje je osvojio nagradu za najbolji studentski film u bh. filmskoj selekciji. Film je nastao kao master-rad studenta Alena Šimića na Odsjeku za režiju.
Studenti Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu nastavljaju uspješno prikazivati svoje filmove koji su nastali u sklopu nastavnog procesa na Akademiji. Tako će se na BHFF New York od 28. do 31. oktobra 2020. prikazati studentski film „Snorty“ u režiji Alena Šimića, a na Balkan panorama film festivalu od 15. do 21. oktobra bit će prikazan film „Scars“ Almira Zoletića.
(studomat.ba)