EBRD i Mikrofin sa 2 mil EUR finansiraju ulaganje u energetsku efikasnost domaćinstava

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i donatori nastavljaju promovirati ulaganja u energetsku efikasnost u Bosni i Hercegovini novom kreditnom linijom od 2 mil EUR, u saradnji sa Mikrofin mikrokreditnom organizacijom.

(Foto: SpeedKingz/shutterstock.com)

Klijenti Mikrofina će moći iskoristiti sredstva za finansiranje ulaganja u energetska poboljšanja domaćinstava, poput izolacije zidova ili krova, novih prozora, toplotnih pumpi i drugih tehnologija u cilju uštede energije.

– Osim smanjenih računa za struju i veće udobnosti u domovima, domaćinstva će imati koristi i od poticajnih grantova u vrijednosti do 20% iznosa kredita, koji su finansirani iz fondova Evropske unije – navodi se.

Kreditna linija je dio Fonda za finansiranje zelene ekonomije zapadnog Balkana (GEFF), koji promoviše poboljšanje energetske efikasnosti u stambenom sektoru, a sufinansiraju je Evropska unija, Austrija i bilateralni donatori Investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF).

Kako je kazala šefica EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu Manuela Naessl, ušteda na računima za struju, efikasnije korištenje energije i poboljšanje kvaliteta zraka glavne su oblasti koje pokušavaju poboljšati u Bosni i Hercegovini.
– Drago nam je da se Mikrofin pridružio GEFF programu, radujemo se što ćemo zajedno raditi na podršci domaćinstvima da poboljšaju energetsku efikasnost svojih domova – kazala je.

Direktor Mikrokreditnog društva Mikrofin Mladen Bosnić izrazio je zadovoljstvo da će, kroz saradnju sa EBRD i nove kreditne linije u okviru GEFF projekta, zajednički raditi prije svega na podizanju svijesti o značaju zelenih tehnologija u očuvanju životne sredine, ali i uštedama koje donose.

– U Mikrofinu vjerujemo u otvoren i inovativan pristup poslovanju, smatramo da je saradnja sa GEFF dobra platforma za unaprjeđenje energetske efikasnosti u domovima građana širom BiH. Kroz novu kreditnu liniju, naši klijenti će moći obezbijediti nova tehnološka rješenja visokih performansi za svoje domove i smanjiti energetsku potrošnju, samim tim i račune za električnu energiju te sebi obezbijediti ugodnije uslove stanovanja – izjavio je Bosnić, saopćio je EBRD.

U posljednje četiri godine kroz GEFF je podržano više od 11.000 domaćinstava u regiji, od čega 3.700 u Bosni i Hercegovini, da bi poboljšali energetsku efikasnost svojih domova.

ba.ekapija.com

 

Sadržaj o prilikama za mlade na stranici www.catbih.ba se prenosi u saradnji sa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.