Edukativni program „Slobodni glasovi” 2023: Trening i plaćena novinarska praksa

Mediacentar Sarajevo poziva studente i studentice žurnalistike i komunikologije Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu i Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci da se prijave na edukativni program o odgovornom izvještavanju o rodno zasnovanom nasilju „Slobodni glasovi“. 
Ovaj program se realizuje kroz zajedničku saradnju UN Women ureda u BiH, Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci, Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu i Mediacentra Sarajevo, uz podršku Švedske.
Trajanje programa 
Program će biti održan u periodu od 2. augusta 2023. do 27. augusta 2023. godine.
Uvodni trening traje četiri dana, od 2. do 5. augusta 2023. godine. Trening će biti održan u Sarajevu. Praksa na partnerskim medijima – Bljesak.info (Mostar), N1 (Sarajevo), Nova BH (Sarajevo), Nezavisne novine (Banja Luka), RTV Slon (Tuzla) traje ukupno tri sedmice, 7-27. augusta 2023. godine u redakcijama.
Prisustvo na svim fazama programa (trening i praksa) je obavezno.
O programu: 
Trening obuhvata opće i tematski usmjerene module kao što su: pregled bh. medijske scene sa fokusom na izvještavanje o nasilju nad ženama i rodno zasnovanom nasilju; osnove medijskog izvještavanja; specifičnosti izvještavanja o rodno zasnovanom nasilju; multimedijska produkcija sa fokusom na prikazivanje problema na adekvatan način uz izbjegavanje stereotipa; vizualizacija statističkih i drugih podataka; etičke smjernice u izvještavanju o nasilju nad ženama; nedovoljno istražene teme o rodno zasnovanom nasilju.
Trenerski tim se sastoji od iskusnih novinara i novinarki i drugih medijskih eksperata i ekspertica. Metodologija treninga je interaktivna i praktična, kako bi se učesnici što bolje pripremili za praksu u partnerskim medijima.
Prisustvo svim danima treninga, uključujući prvi i zadnji dan (2-5.8.2023.) je obavezno.
Praksa na jednom od partnerskih medija predviđena je u:
– Bljesak.info – učesnici/e će tokom prakse boraviti u Mostaru
– Nezavisne novine – učesnici/e će tokom prakse boraviti u Banjoj Luci
– N1 – učesnici/e će tokom prakse boraviti u Sarajevu
– Nova BH – učesnici/e će tokom prakse boraviti u Sarajevu
– RTV Slon – učesnici/e će tokom prakse boraviti u Tuzli
Na svakom od partnerskih medija, učesnici i učesnice će u saradnji sa mentorima i mentoricama iz redakcije u kojoj se obavlja praksa, raditi na definisanju i realizaciji svojih novinarskih zadataka, sa posebnim osvrtom na teme koje se tiču izvještavanja o nasilju nad ženama.
Stipendija
Za svakog polaznika/cu programa predviđena je stipendija u iznosu od 1.170 KM bruto kojom će polaznici pokriti troškove života, smještaja i prijevoza tokom trajanja programa.
Smještaj tokom treninga u Sarajevu obezbijedit će Mediacentar Sarajevo, dok će se polaznici sami pobrinuti za pronalazak smještaja u gradu u kojem će obavljati trosedmičnu praksu.
Ko se može prijaviti i kako?
Pravo učestvovanja imaju studenti i studentice novinarstva i komunikologije Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu i Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci.
Poželjno je da poznajete osnove medijskog izvještavanja i multimedijalne produkcije.
Da biste se prijavili, potrebno je da pošaljete:
• Uvjerenje da ste student/ica odsjeka za novinarstvo ili komunikologiju na jednom od dva ciljana fakulteta u BiH ili kopiju stranice indeksa sa vašim podacima i informacijama o studiju.
• Popunjen aplikacioni formular, koji možete preuzeti ovdje.
• Motivaciono pismo do 300 riječi (molimo da se u motivacionom pismu osvrnete na temu ovogodišnjih Slobodnih glasova i kako vidite ulogu medija u izvještavanju o društvenom problemu kao što je nasilje nad ženama. Molimo vas i da navedete vaša očekivanja od programa treninga i prakse u medijima).
Prijave sa naznakom (subject e-maila) „Slobodni glasovi 2023“ možete slati na e-mail: prijave@media.ba, do 20. jula 2023. godine do ponoći. Prijave koje stignu nakon navedenog roka, ili budu nepotpune, neće biti uzete u razmatranje.
Za sve zainteresirane učesnike i učesnice programa, 10.7. u 14 sati bit će organizovana info sesija, na koju se možete registrovati ovdje.
Ukoliko imate dodatna pitanja možete ih poslati na gore navedeni e-mail do 13. jula 2023. godine.
Sretno!
Preuzeto sa: media.ba
„Ova objava je nastala u okviru Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) projektom, koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Austrijske razvojne saradnje.“