Ena Čaušević: “Naša djeca” Zenica i Radio Active – DIGITALNA AKADEMIJA

CAT Bosna i Hercegovina svojim prisustvom na društvenim mrežama ponudila je mladima u BiH i regionu nove pristupe u aktivizmu, naročito kada je riječ o onom koji se dešava na društvenim mrežama.

Stoga u želji da svoje znanje prenesemo i na ostale mlade širom Bosne i Hercegovine, u saradnji sa eminentnim omladinskim radnicama iz Srbije Ivanom Volf i Marinelom Šumanski donosimo našu prvu Digitalnu akademiju za menadžere društvenih mreža!

Digitalna akademija okuplja 24 najmotivisanija mlada menadžera društvenih mreža iz organizacija civilnog društva u Bosni i Hercegovini, došlo je vrijeme da vam predstavimo Enu Čaušević, koja nam dolazi iz “Naša djeca” Zenica i Radio Active.

Ena Čaušević ima 20 godina, studentica je Odsjeka za engleski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Zenici. Dugogodišnja je članica Udruženja „Naša djeca“ i Radija Active. Prvobitno voditeljica i urednica autorske emisije, a trenutno urednica programa Radija Active.
Udruženje za brigu i opšta prava djece „Naša djeca“ je neprofitna i nevladina organizacija koja na području Zenice aktivno djeluje od 1992. godine kada je grupa aktivista odlučila da svoju energiju i ljubav usmjeri u pomoć svoj djeci na području Zenice i šire.
Svih ovih godina Udruženje se vodilo motom „Djeca prije svega“ pa se svaka aktivnost i projekat organizovao sa djecom i za djecu. Iz te ideje je 2011. godine proizašao Dječiji parlament, a 2012. godine i prvi bh community – Radio Active Zenica sa svojom frekvencijom 88,5 fm na području Zenice i online streamom putem web portala activezenica.org za slušatelje diljem svijeta.
Dio si prve CAT Digitalne Akademija, koja su tvoja očekivanja?
“Obzirom da Udruženje i Radio Active, po našem mišljenju, ima veliki značaj za lokalnu zajednicu jer organizuje veliki broj aktivnosti, dešavanja, edukacija i seminara i da je veoma bitno da naš rad bude viđen i samim time da prilike koje ružamo mladima dođu upravo do njih. Radio Active daje priliku djeci i mladima bez ikakvog znanja da se priključe i da učestvuju u kreiranju medijskog sadržaja. Također, mladi imaju priliku da besplatno kreiraju muziku ili filmove u našem produkcijskom studiju, te obzirom da smatramo da veći broj mladih to treba znati, prijavili smo se na ovu akademiju kako bi naučili kako da kroz svoje društvene mreže dođemo do publike. Očekujemo da nakon završene akademije imamo znanje i ideje o digitalnom marketingu i društvenim mrežama, te da time poboljšamo mreže Udruženja i Radija.”
Online aktivizam, šta smatraš da su njegove prednosti i da li postoje mane?
“Mislim da online aktivizam ima jako veliki doseg kada su u pitanju mladi, obzirom da nekoliko godina unazad već živimo online život a pretpostavljam da nas očekuje još i veći napredak. Sada je lakše privući pažnju mladih, pa čak i starijih, putem društvenih mreža nego na ulicama. Smatram da su prednosti brzina kojom informacije mogu doći do publike i veći izbor načina na koji privlačimo publiku. Mane online aktivizma uključuju i mane cijelog online svijeta, a to su anonimnost i promovisanje pogrešnih vrijednosti.”
Koja je tvoja poruka mladima u Bosni i Hercegovini?
“Online ili ne, svako može pronaći sferu aktivizma u kojoj uživa i ukoliko se dovoljno posveti tome može pokrenuti ili učestvovati u velikim promjenama na bolje. Jedna osoba ne može promijeniti svijet sama, ali itekako može doprinijeti i inspirisati druge da mu/joj se pridruže.”
Online aktivizam u Bosni i Hercegovini dolazi na velika vrata!