eSport: Tim Randoms je prvak BiH u Valorantu (VIDEO)

Bosna i Hercegovina dobila je svog Red Bull Campus Clutch predstavnika za regionalno finale globalnog studentskog eSport takmičenja kreiranog za video igru godine, Valorant. To je tim “Randoms” koji dolazi iz Zenice, a kojeg čine Muhamed Mehmedović, Jahija Okan, Tarik Mujkić, Emir Varupa i Selman Patković. Oni su pokazali najviše u velikom državnom finalu koje je nedjelju održano u „Connect Areni“ u Sarajevu.

Red Bull Campus Clutch je globalno takmičenje u kojem učestvuju studenti sa više od 300 univerziteta iz više od 50 zemalja širom svijeta, a bh. pobjednici će, ukoliko prođu i regionalno finale, predstavljati našu zemlju, kao i svoj univerzitet na svjetskom finalu od 18. do 21. juna 2021. godine, gdje će se sa ostalim studentima boriti za titulu najboljih.
Prilika je to da se bore protiv najboljih studentskih igrača Valoranta i možda postanu zvijezde eSporta. Osim toga, svom će univerzitetu donijeti i najmoderniji gaming hub. Osvajači svjetskog finala će osigurati 20.000 eura, a Riot Games im poklanja i ekskluzivnu priliku da gledaju borbu najvećih svjetskih zvijezda ove igrice na predstojećem Valorant Mastersu, zvaničnom turniru Champions Toura 2021.

– Proći jedno ovakvo iskustvo je velika stvar. Nadamo se da ćemo dostojno predstaviti našu državu na regionalnom takmičenju. Naravno da ćemo dati sve od sebe, da se pokušamo kvalificirati na Svjetsko prvenstvo što bi bila zaista velika stvar, kaže Mehmedović.
Očekuje mnogo snažniju konkurenciju na Regionalom prvenstvu zbog čega će, ističe, morati mnogo više vježbati s obzirom na to da do bh. finala, put i nije bio toliko težak.
Vedran Šuman, kapiten tima “Brnje” koji dolazi sa Sveučilišta u Mostaru, čestitao je danas pobjedničkoj ekipi protiv koje su se borili u bh. finalu.
– Ovo je bilo neopisivo iskustvo koje se treba isprobati. Jedva smo čekali finale. Bili smo jako uzbuđeni i bilo je pozitivne treme. Bilo je i malo napetosti. Druga ekipa bila je uvjerljivo bolja, i svaka im čast na pobjedi, kazao je Šuman.

Elsin Uzunović, kaže da im je bila čast da ugoste jedno ovakvo takmičenje u “Connect Areni”.
– BiH ima mnogo talentiranih kojima je potrebna prilika da pokažu ono što znaju. Ovo je bila jedna od njih, i nadamo da će ih u budućnosti biti jako puno. Vidjeli smo na ovom turniru da imamo ozbiljne takmičare i da će naši pobjednici osvjetlati obraz BiH u regionalnom finalu, rekao je Uzunović.
Nedim Lepić, bh. youtuber koji je uživo puna dva sata prenosio bh. finale, kaže da su se obje ekipe zasluženo naše u finalu, s tim da je zenička ekipa bila u malo većoj prednosti.
– Dominantniji su bili. Mislim da nas mogu dostojno predstaviti u regionalnom finalu. Nadamo se i da će nam donijeti dobre rezultate. Svi ćemo im pružiti maksimalnu podršku. Do sada su pokazali mnogo i nadamo se da imamo ozbiljnu ekipu za svjetsko takmičenje, ističe Lepić.
Inače, Valorant je taktička ‘pucačina’ u prvom licu (FPS) za PC, u kojoj timovi igraju 5 na 5. Dolazi od Riot Gamesa, tvoraca League of Legends. Ovo je jedna od najiščekivanijih igara 2020. godine i lansirana je prošlog juna. Već prvog dana je oborila rekord u gledanosti, sa 34 miliona sati gledanja u jednom danu. Zabilježila je 1,7 miliona istovremenih gledalaca, odmah iza svjetskog finala 2019. u igrici League of Legends.
(studomat.ba)