Fadil Hukić -Učenik petog razreda od početka školske godine sakupio 770 plastičnih flaša

Glavni akter je Fadil Hukić, učenik petog razreda koji se predano bori za zaštitu životne sredine. Od početka školske godine je ostvario impresivan rezultat- sakupio je 770 plastičnih flaša vrativši sjaj i ljepotu prirodi u svom okruženju.
Nakon što je flaše prikupio donio ih je do škole koju pohađa kako bi podržao i Projekat prikupljanja PET-ambalaže. “Fadil poručuje svim ljudima u Bosni i Hercegovini da želi da ima zdravu i čistu okolinu i da svako od sebe može dati puno da tako i bude”, otkriva u razgovoru za BUKU direktorica OŠ Džemal Bijedić, Fahra Crnkić i dodaje “Fadil je drugo od troje djece mladih roditelja, majke Feride, koja radi kao trgovac u marketu, a u slobodno vrijeme se bavi pisanjem i humanitarnim radom.
Objavila je zbirku pjesama pod naslovom: “Odjeci života“, i osvaja razne književne nagrade, dok je otac Mujo komercijalista. Fadil ima stariju sestru, koja mu u svemu pomaže, i mlađu, koja uči od njih dvoje starijih. Ono što Fadila motiviše je to što voli aktivnosti izvan kuće, gdje može da ispolji svoju energiju, a takođe je veliki zaljubljenik u prirodu I želi da je ona zdrava i čista”.
Fadil jeste najaktivniji, ali na sreću, nije usamljen primjer u ovoj školi i opštini. Shvatili su odavno, i opštini i u školi, da je za bolju i čišću budućnost nužna osviještenost svakog pojedinca, da treba krenuti sa edukacijom od najranijeg uzrasta, te u Fadilovoj školi najaktivniji učenici u prikupljanju PET-ambalaže svake godine budu nagrađeni izletima, poklonima, besplatnim učešćima na raznim aktivnostima.
PLASTIČNE FLAŠE SU SKUPLJALI DANIMA, A KOMŠIJE IH ISMIJAVALE: Na kraju su  shvatili grešku, kada su oni iskoristili te flaše | Novi.baNaime Opština Tešanj i udruženje Eko-mladi Tešanj su prije 11 godina počeli sa realizacijom Projekta “Sakupljajmo PET-ice“. U Projekat je uključeno 12 šķola sa područja opštine, a Osnovna škola “Džemal Bijedić” iz Miljanovaca, zahvaljujući angažovanju svih- nastavnika, učenika i roditelja, je druga po količini prikupljenog PET-a.
 
(tuzlanski.ba)