Faruk Gutić: BoHeMS-a – DIGITALNA AKADEMIJA

CAT Bosna i Hercegovina svojim prisustvom na društvenim mrežama ponudila je mladima u BiH i regionu nove pristupe u aktivizmu, naročito kada je riječ o onom koji se dešava na društvenim mrežama.

Stoga u želji da svoje znanje prenesemo i na ostale mlade širom Bosne i Hercegovine, u saradnji sa eminentnim omladinskim radnicama iz Srbije Ivanom Volf i Marinelom Šumanski donosimo našu drugu Digitalnu akademiju za menadžere društvenih mreža!

Predstavite sebe i svoju organizaciju?
Moje ime je Faruk Gutić. Doktor u nastajanju koji je sada već peta godina studija na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Pored medicine, koja je moja prva ljubav, uživam u aktivizmu i poduzetništvu. Trudio sam se spojiti medicinu i aktivizam, s obzirom da se i jedno i drugo bavi patologijom, samo medicina pojedinca, a aktivizam društva. Unazad sedam godina sam rastao sa drugim svojim kolegama i kolegicama, kako iz BiH, tako i iz zemalja regiona. Rasli smo kroz programe neformalnog obrazovanja, kampanje, serijale, suočavanja, usvajanja novih znanja i vještina, posjete i razmjene. Ova bogata iskustva su mi omogućila da sa svojih 23 godine, još uvijek kao student, vodim tim i biznise koji osvajaju region.
Svi uspjesi su me naučili da je dan bez novih znanja i vještina izgubljen dan. Upravo to je i razlog što sam dio Udruženja studenata medicine u BiH-BoHeMS-a. Glavne djelatnosti BoHeMSA-e su saradnja između studenata, predstavljanje studenata i udruživanje interesa studenata medicine na nacionalnom i međunarodnom nivou. BoHeMSA svoje djelovanje ostvaruje preko šest aktivnih radnih komiteta SCOPE, SCORE, SCOPH, SCOME, SCORP i SCORA. U njene strukture su uključena tri lokalna komiteta, u Tuzli, u Mostaru i u Sarajevu koji broje preko 300 članova na nacionalnom nivou. BoHeMSA je punopravna članica Međunarodne federacije udruženja studenata medicine, IFMSA. IFMSA je jedna od najvećih studentskih organizacija na svijetu koja zastupa studente medicine, buduće ljekare na svjetskom nivou. Kroz svoj rad u Upravnom odboru i poziciji Nacionalnog dužnosnika za odnose s javnošću nastojim staviti što veći akcenat na javno-zdravstvene kampanje u BiH kojih je svake godine sve manje i manje.
Dio si druge CAT Digitalne Akademije, koja su tvoja očekivanja?
Prije svega moram istaći svoju zahvalnost za poziv da sudjelujem u drugoj po redu CAT Digitalnoj Akademiji. Akademije je zaista odlično struktuirana i posve pažjivo, ekspeditivno i konstruktivno vođena od samog početka. Ekipa iz CAT-a se potrudila da dovede i nama predstavi eksperte u svojim oblastima koji su nam na najbolji način predstavili digitalne alate, olakšice, teorijska i praktična znanja potrebna za organizaciju i vođenje digitalne kampanje. Moram priznati da su se svakim danom rađala nova očekivanja na mjestu onih ispunjenih. Mišljenja sam da su svi polaznici dobili bazična znanja za organizaciju i vođenje digitalne kampanje na lokalnom nivou. Moja očekivanja su da će kampanja koju mi provodimo, pod nazivom “Zdravlje i vakcinacija” poprimiti sve šire srazmjere i da ćemo za koju godinu moći govoriti o osmišljenoj, struktuiranoj, dobro organizovanoj i učinkovitoj kampanji koja za cilj ima povećati stepen procjepljenosti djece i osoba u BiH.
Online aktivizam, šta smatraš da su njegove prednosti i da li postoje mane?
U svijetu masovne digitalizacije i popularnih trendova globalizacije smatram da je online aktivizam kao alat najbrži način prenošenja poruka mladima. Razvitkom i dodatnim poboljšanjima digitalnih tehnologija, gotovo pa nemoguće je da neko svjetsko dešavanje prođe ispod radara. To možemo vidjeti po pričama i kampanjama koje su vođene, a u čijem središtu su se nalazili prosvjedi, policijska brutalnost, stravični prizori nasilja, izbori, nogometne ili neke druge manifestacije. Društvene mreže su jednostavno prenatrpane raznoraznim pozivima, hashtagovima i podizanjem svijesti o ekološkoj katastrofi. Da li je dovoljno biti aktivista koji nosi platnene vrećiće u obližnji prodajni market umjesto plastičnih ili je definicija primjenjenog aktivizma sudjelovanje u javnim prosvjedima ? Na to pitanje ćete dobiti različite odgovore zavisno od toga koga i kada pitate. Za mene lično, selfie nije aktivizam. Iako primjećujem benefite od online aktivizma u pogledu informiranja i motiviranja pratitelja, slušaoca ili gledatelja, nepobitna činjenica je da online aktivizam ne može odgovoriti na potrebe mobilizacije. Nažalost, još uvijek nije izumljena alternativa za rad, a do tada ćemo po starinski morati zasukati rukave.
Koja je tvoja poruka mladima u Bosni i Hercegovini?
Iako su se mladi u BiH naslušali raznih poruka i obećanja u posljednje dvije decenije, da ne bi baš volio da im i ova moja poruka, kao što mi kažemo prisjedne. Reći ću da je najbitnija poruka koju mogu uputiti, poruka o individualnom obrazovanju. Iskoristite prozore u svijet koje je ponudio Bill Gates sa svojom vizijom “Jedan stol, jedan računar” i učite. Učenje se doista isplati, a na kraju svakog ciklusa će vas dovesti do trenutka gdje ćete sebi moći zapljeskati na konstantnoj upornosti da budete bolji sutra nego što ste to danas.