Film “Stolačka rapsodija” prikazuje turističke znamenitosti ove prelijepe opštine u Hercegovini

Javna ustanova za promociju turizma i zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa “Radimlja” Stolac objavila je film koji predstavlja razvnovrsnu turističku ponudu opštine Stolac.
Promotivni film je sniman na različitim prepoznatljivim lokacijama opštine Stolac te promovira aktivan odmor, prirodne ljepote i druge segmente turizma.
Službena web stranica Općine Stolac - Naslovnica
Stolac je smješten u jugoistočnom dijelu Bosne i Hercegovine, na krajnjem istoku Hercegovačko-neretvanskog kantona. Grad je nastao na obalama prelijepe rijeke Bregave. Ovo područje je svojim mediteranskim šarmom, dobrom vodom, blagim nebom, pitomim krajolikom i skladom prirodnih ljepota oduvijek privlačilo turiste iz različitih dijelova svijeta.
Neke od turističkih atrakcija koje u Stocu možete posjetiti su i nekropola Radimlja koja je jedna od najznačajnijih nekropola u Bosni i Hercegovini. Nalazi se u blizini sela Paprati. Sastoji se od 133 stećka, od kojih su 63 ukrašena. Zaštitni znak ili znak raspoznavanja ove nekropole je muška figura s uzdignutom rukom i relativno velikom šakom i prstima, koja kao da govori putniku da će u ovom tvrdom i kršnom hercegovačkom kraju naići na gostoljubive i prijateljski raspoložene ljude.
Promotivni film može se pogledati na Facebook stranici JU Radimlje VIDEO .
Godine 2002. nekropola stećaka Radimlja kod Stoca proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Osim toga, tu je i nekropola Boljuni u kojoj je očuvano 269 stećaka, a uz samu nekropolu nalazi se i Grčki bunar.
Tu je i Vidoški grad koji se prvi put spominje 1375. godine i predstavlja odbrambeni objekat koji su često opsjedali, osvajali, rušili i obnavljali. Godine 1832. vojska Husein-kapetana Gradaščevića uzaludno je opsjedala Stolac, a 1878. uspostavljena je austrijska uprava. Godine 2003. proglašen je Nacionalnim spomenikom kulture Bosne i Hercegovine. Stari grad zauzima površinu od 20.503 kvadratna metra.
Tu su i ostaci grada Daorsona koji se nalazi u Ošanjićima. U ovom gradu bili su smješteni svi važniji upravni, javni i vjerski objekti. Inače, on je bio glavni grad heleniziranog Ilirskog plemena Daorsa koji su živjeli od 300. do 50. godine prije Krista u dolini rijeke Neretve. Godine 2003. ovaj grad je proglašen nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.
(klix.ba)