Francuska ambasada: Poziv za projekte civilnog društva 2020.

Francuska ambasada u Bosni i Hercegovini objavljuje novi poziv za projekte namijenjen nevladinim organizacijama i inkubatorima. Krajnji rok za prijave je 15. april 2020. u 13 sati.
Francuska ambasada vodi svoju strategiju saradnje u okviru političkog napretka ostvarenog približavanjem Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, kao i kroz nastavak smjernica određenih na Samitima o Zapadnom Balkanu održanih u Parizu, Trstu, Londonu i Berlinu. Iz tog razloga, ambasada nastoji implementirati aktivnosti koje odgovoraju ovoj novoj perspektivi, i to posebno kroz podršku strukturiranju civilnog društva u tačno određenim područjima.

U tom okviru, Francuska ambasada u Bosni i Hercegovini objavljuje poziv za projekte namijenjen civilnom društvu u vezi sa slijedećim prioritetima :

  1. Podrška dobrom upravljanju i vladavini prava (transparentnost institucija, stvaranje kvalitetnih informacija, “e-gouvernement”…);
  2. Podrška razvoju smart cities (poboljšanje kvalitete gradskog života i građanskog učešća, i razvoj inkluzivnog grada);
  3. Podrška prilagođavanju i ublažavanju posljedica klimatskih promjena i podrška održivom razvoju (zelena ekonomija, rad na podizanju svijesti i borbi protiv zagađenja i u korist očuvanja okoline);
  4. Podrška socijalnom poduzetništvu;
  5. Podrška aktivnostima u korist mladih.

Posebno su dobrodošli projekti koji uključuju više prioriteta, ali to nije uslov. Projekti koji uključuju saradnju sa jednim ili više gradova, opština ili drugih lokalnih zajednica također su izuzetno poželjni.
Projekti trebaju posvetiti pažnju pitanjima jednakosti spolova.
Nakon odluke žirija, odabrani projekti će se podržati u iznosu od 3000 do 6000 KM, u cijelosti ili jednim dijelom sume koju traže nosioci projekta.
Oni se obavezuju da će implementirati projekat u maksimalnom trajanju od 12 mjeseci, da će obavještavati francusku ambasadu o razvoju projekta, da će na svim informativnim dokumentima objavljenim u bilo kojem obliku prikazati logo francuske ambasade u Sarajevu zajedno s drugim partnerima, a uradiće se i evaluacija projekata.
Prijava:
U obrascu se nalaze detalji u vezi sa kriterijima i modalitetima.
Pozivaju se nosioci projekata (NVO i inkubatori) da prijave svoje projekte najkasnije do 15. aprila 2020. u 13.00 sati, tako što će popuniti obrazac ispod, na francuskom ili engleskom jeziku, i proslijediti ga na adresu: sylvain.rigollet@diplomatie.gouv.fr. Potvrda prijema će vam biti poslana u roku od 48 sati.
Ukoliko imate dodatnih pitanja, obratite se na slijedeću adresu Sylvain Rigollet, ataše za saradnju Francuske ambasade (sylvain.rigollet@diplomatie.gouv.fr).

Više informacija: https://ba.ambafrance.org/Poziv-za-projekte-civilnog-drustva-2020