Gdje su mladi? „Ni tamo, ni vamo“ (VIDEO)

Podcast „Ni tamo, ni vamo“ prikazuje kritički stav mladih ljudi BiH koji su napustili državu, onih koji razmišljaju o odlasku, i onih koji se bore za ostanak i budućnost u BIH. Voditelji Mustafa Stupac i Ilija Pujić, ugošćuju društveno aktivne pojedince koji su sudjelovali i koji trenutno aktivno sudjeluju u društveno korisnim projektima i promjenama, te kreiraju prilike u svom okruženju i svojoj sferi djelatnosti.

Kroz razgovor se ističe važnost i vrijednost urađenih projekata i povlače se paralele između sličnih aktivističkih projekata urađenih u prošlosti, te se propituje da li je vrijeme donijelo napredak društva, ili se još bavimo istom tematikom i istim poteškoćama.
Podcast također služi za intimni prikaz pojedinaca koji su se suočili ili se suočavaju sa gorućom temom odlaska iz naše zemlje. Umjesto statističkih analiza i grafova ovaj podcast osvjetljava privatne odluke koje su pojedinci imali pri odlasku, ali i pri ostanku u BiH. Informiranje o tim činjenicama približava realističniju sliku kroz što sve prolazi stanovništvo na individualnoj razini i povećava suosjećanje za pojedince koje se nalaze u istoj situaciji.
U nadolazećim podcastima gosti su Filip Pažin, profesor njemačkog i engleskog jezika u Berlinu iz Mostara, te ujedno mladi autor poznatih crtica iz stana broj 39; i Inga Kotlo profesorica bosanskog i engleskog jezika i književnosti, te asistentica i aktivistkinja koja trenutnu radi u Mostaru. S Filipom smo razgovarali o njegovim crticama koje su nastale u lockdown-u, ali i o tome kako se snašao u Berlinu kao profesor njemačkog jezika i kakav je put tome prethodio. Također, smo pričali i o razlikama Njemačke i BiH iz njegove perspektive, ali i o mnogim zabludama i dezinformacijama koje se šire među lokalnim stanovništvom.
Inga nam je predstavila projekt „Bulevar prijateljstva“ koji je prošle godine zaživio u svome potpunom sjaju, te nam je objasnila što to znači biti aktivist. S Ingom smo pričali o njenom zavidnom aktivizmu te što se sve svijetlo događa u našoj maloj okolini i kako mi tome možemo pridonijeti.
Ni Tamo Ni Vamo #001​ – Filip Pažin

Ni Tamo Ni Vamo #002​ – Inga Kotlo

Ova aktivnost je podržana od strane BHRI, IOM Bosna i Hercegovina i USAID-a.