Google pokreće profesionalne kurseve za rad na IT poslovima

Ilustracija

Tehnološki gigant Google pokreće profesionalne kurseve čije će pohađanje potpuno osposobiti polaznike za rad na traženim IT poslovima. I to za šest mjeseci.
Ovi kursevi, koje ova kompanija naziva Google Career Certificate, podučavaju osnovne vještine koje će pomoći ljudima da odmah pronađu posao, a osmišljeni su da budu završeni za oko šest mjeseci.
– Fakulteti su nedostupni mnogim Amerikancima, a ne bi trebalo da imate ni fakultetsku diplomu da biste imali ekonomsku sigurnost. Potrebna su nam nova, dostupna rješenja za obuku za posao kako bismo pomogli Americi da se oporavi i obnovi. Pri zapošljavanju kod nas, mi ćemo ove nove sertifikate tretirati kao ekvivalent četvorogodišnjoj diplomi za srodna zanimanja – piše Kent Valker, stariji potpredsjednik globalnih poslova u Googleu, prenosi BizLife.
Google nije naveo tačno koliko će koštati novi kursevi, ali sličan program koji kompanija nudi na internet platformi za učenje Coursera, profesionalni certifikat Google IT podrške, košta 49 dolara mjesečno. Po toj cijeni, šestomjesečni kurs koštao bi nešto manje od 300 dolara.
Pored toga, Google je rekao da će finansirati 100.000 stipendija na osnovu potreba.
Ovakav potez jedne veoma respektabilne kompanije ima veliki potencijal da promijeni budućnost obrazovanja i rada.
Jedna od glavnih kritika visokog obrazovanja godinama je ta što univerziteti ne podučavaju studente na pravi način vještinama koje su im potrebne na radnom mjestu, i ostavljaju ih u dugovima godinama dok se bore da vraćaju studentske kredite (prije svega u Americi).
Nasuprot tome, Google tvrdi da će njihovi kursevi, koji bi koštali djelić tradicionalnog univerzitetskog obrazovanja, pripremiti studente da odmah nađu posao u visoko plaćenim oblastima.
(investitor.me)