Krizni štab Federacije Bosne i Hercegovine donio je odluku o ublažavanju mjera, a pojedine aktivnosti bi se trebale vratiti u reduciranom obliku.

“Svi smo poželjeli otići na koncert, i mislim da ukoliko se ovakav trend pada oboljelih nastavi, moći uskoro ponovo dozvoliti koncerte. Naravno, moramo se pridržavati određenih pravila i mjera, kako se situacija ne bi pogoršala. Nove odredbe, koje još nismo usvojili, ali razmatramo, bi dale striktne upute kako publici, tako i samim izvođačima. Omogućit ćemo im rad, ali je itekako važno da se svi pridržavamo mjera kako bi se taj kontinuitet pada broja oboljelih zadržao”, kaže Goran Čerkez.
Nove mjere se ne odnose samo za koncerte, već i za ostale masovne aktivnosti koje građani vole i s nestrpljenjem iščekuju.
“Publika bi na koncertima nosila boce za kisik, i ne bi ih smjeli skidati nikada. Dakle piće možete konzumirati ili kod kuće, ispred objekta ili putem infuzije, ali unutra sigurno ne. Kupite bocu s kisikom i idite na koncert. Bendove ćemo staviti u pleksiglas, tako da ne šire zarazu s bine. Ovo je jedini način da vratimo koncerte u naše klubove, drugog rješenja nemamo i moramo djelovati u skladu s mogućnostima”, dodaje Čerkez.
Pored koncerata, krizni štab razmatra odluku da se vrate i navijači na tribine, ali da također navijaju s bocama kisika. Strogo je zabranjeno skidati inhalator s usta, čak i kada dođe do navijačkih nemira.