Granična policija diže cijene mita da ne bi padali za sitne pare

Nakon afere jednog pripadnika granične policije BiH, koji je zbog 20 eura mita osuđen na pet mjeseci zatvora, oglasili su se iz ovog sigurnosnog organa, te strogo osudili ovaj čin. Navode da je dotični obrukao čast čitave jedinice.
Klobuk: Policajac i carinik na granici tražili 400 eura mita ...
“Krajnje je neprihvatljivo da neko ovo uradi. Pao je zbog sitnih 20 eura, kao da radi za neku siću, a plate su nam realno dobre, imamo doprinose, radni staž i odličan topli obrok. Sramota je da zbog jednog pripadnika kompletna policija trpi. Strogo osuđujemo ovaj potez i nakon izlaska iz zatvora će biti doživotno suspendovan iz naših redova! Nama ovakvi ne trebaju”, kaže Ferid Carina, komesar granične policije BiH.
Ferid ističe da je iznos mita koji je tražio krajnje mizeran, te da će od sada važiti kolektivne odluke po ovom pitanju. Mogućnost slobodnog određivanja iznosa mita više neće biti moguća.
“On kao da je ovaj obični prašinar što radi za sedam glava pa mu cvaja modernih k’o kuća, ima skoro duplu platu od njega. E to vam je primjer fukare! Od sada će svaki granični policajac uzimati mito u minimalnom iznosu od 100 eura, te ako procijeni da bi moglo više, nek uzme, ali ispod stoje nek im ne pada na pamet. Mi treba da se ovdje crvenimo i da svi misle da smo neka gola sirotinja, zbog jedne budale. Razumijem da nam je u opisu posla da uzimamo mito, ali brate treba barem malo nekog dostojanstva pokazati. Ako uzimaš, uzmi kako treba”, dodao je Carina.
Pripadnicima granične policije koji se ne budu pridržavali, prijeti doživotna suspenzija, godinu dana zatvora te javno blaćenje i sramoćenje pred porodicom i rodbinom.
Tekst je satiričnog karaktera. Preuzeto sa šatro.info