Hercegovačka avantura: Od čarobne ljepote Hutovog blata, preko vožnje po močvari do kupališta Čeveljuša (FOTO)

Jedna od ljepših destinacija u našoj zemlji je Hutovo blato. U malu hercegovačku avanturu zaputili smo se s turističkom agencijom M-97 tours koja se pobrinula da taj dan provedemo u potpunom zenu.
Tako je i bilo. Ako se želite riješiti stresa, volite vodu, prirodu i zelenilo, Hercegovina je idealna destinacija za vas. Još ako će vas, pri tome poslužiti lijepo vrijeme, idealno, a sreća nas nije napuštala ni u tom pogledu.
Park Prirode “Hutovo blato” osnovan je 1995. godine. Nalazi se u jugoistočnoj Hercegovini, s lijeve strane rijeke Neretve na teritoriju općina Čapljina i Stolac. Kažu da u lijepom društvu vrijeme brzo prolazi, pa tako smo se i mi u tren oka našli na željenoj destinaciji
Dočekali su ljubazni domaćini na motornim brodicama (barkama), kojima smo razgledali sve ljepote Hutovog blata. Moj utisak – jedinstven doživljaj koji treba doživjeti! Nestvarno lijepo. Park Prirode “Hutovo blato” jedan je od bogatijih rezervata ptica močvarica u jugoistočnoj Evropi.
Foto-safari kao turistička atrakcija podrazumijeva razgledanje krajobrazna, promatranje ptica i uživanje u prirodom ambijentu močvare uz vožnju brodicama po močvarnom djelu Hutovog blata.
Svake zime dvjestotinjak vrsta ptica zimuje u močvarnim staništima parka. Vode Hutovog blata obiluju slatkovodnim ribama, naročito jeguljom, šaranom i cinkvom, koje su cijenjene slatkovodne ribe. U parku je povremeno ili stalno aktivno 61 vrelo. Park se sastoji od šest jezera, Deransko, Jelim, Drijen, Orah, Škrka i Svitava, koja su povezana kanalima i jarugama.
Zbog svog međunarodnog značaja, Hutovo blato je 1971. godine uvršteno u “Popis močvara od međunarodnog značaja”, a 1980. godine uvršteno je u “Međunarodni projekt za zaštitu mediteranskih močvara”.
Kratko, ali slatko završismo vožnju puni dojmova. Naša sljedeća destinacija bila je rijeka Trebižat i slapovi Koćuša koji se nalaze u selu Beljaci, 5 kilometara uzvodno od Vitine i oko 12 kilometara od Ljubuškog. Voda rijeke Trebižat pada sa visine od 30 metara stvarajući prirodni amfiteatar širine 150 metara, stvarajući prirodnu predstavu koja podsjeća, naravno u mnogo manjoj mjeri, na slapove Nijagare. U ovom okruženju, užurbani ritam svakodnevice činit će vam se samo dalekim sjećanjem.
Kristalno čista i skoro pa tirkizna voda, ovisno od oka promatrača, okružena zelenilom, također krije različite biljke i vodene životinje, male i velike ribe te kukce karakteristične za vodene krajeve.
Ukoliko poželite predahnuti, odmah tik do rijeke nalazi se restoran “Vodopad” s predivnom baštom u kojem se možete počastiti jednim od najboljih, hercegovačkih vina. Jer, ako išta znamo, to je da najbolja vina dolaze upravo iz Hercegovine. Tu smo se okrijepili i nastavili naše putovanje ka kupalištu Čeveljuša koje se nalazi pokraj Ljubuškog.
S obzirom da je vrijeme bilo lijepo, a voda topla, nije bilo neobično vidjeti da su se oni odvažniji lokalci kupali, a mi eto, nismo ponijeli kupaći kostim. Mada, kad malo bolje razmislim, i moglo se. No, to neki drugi put, otom potom, jer nismo imali sve vrijeme ovog svijeta.
Naša nezaobilazna destinacija u povratku bio je i čarobni gradić Počitelj, smješten na lijevoj obali rijeke Neretve, na putu Mostar – Metković. Buđenje prirode u “kamenom” Počitelju prizor je koji ne ostavlja ravnodužnim nijednog posjetioca. Vrijedilo je popeti se do vrha i uživati u predivnom prizoru koji se prostire sa Sahat-kule, visoke tvrđave koja se uzdiže iznad gradana vrhu brda. Počitelj i njegove kaldrme i zidine spremno dočekuju nove posjetioce i zaljubljenike ovog hercegovačkog bisera.
Na putu za Sarajevo pokušala sam sumirati utiske i izdvojiti najljepšu destinaciju koju sam vidjela na ovom jednodnevnom izletu, ali u Hercegovini je to teško. Jednostavno ih je previše, a svaka je lijepa na svoj način. Ima mjesta i onoj “svugdje pođi, kući dođi”, ali ukoliko se odlučite pobjeći od svakodnevice i želite iskoristiti dan u prirodi, pravac u Hercegovinu, nećete se pokajati!
(klix.ba)