HEROJ SAVREMENOG DOBA- Pokrenuta peticija za posthumno dodjeljivanje počasne fakultetske diplome Jasminu Džemiđiću

Prijatelji Jasmina Džemiđića s kojima je studirao pokrenuli su online peticiju za posthumnu dodjelu počasne diplome Fakulteta političkih nauka. Peticiju su pokrenule kolege koje su mu pomagale da pristupi zgradi, oni koji su mu pisali peticije, žalbe i zahtjeve i koji uprkos svemu nisu uspjeli da mu pomognu da ostvari svoje osnovno ljudsko pravo.


“Zbog toga, on je bio prinuđen ispisati se s fakulteta, samo zbog nekoliko stepenica… Iako sada, simbolično, mi želimo da makar malo ispravimo nepravdu i odamo počast borcu kojem nije ni trebao fakultet da učini za ljude, ljudska prava, Sarajevo i BiH mnogo više od raznih političara, tako što ćemo našim potpisima tražiti da mu se posthumno dodijeli počasna diploma Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu”, napisali su njegovi prijatelji.Zbog toga su zamolili sve one koji su poznavali Jasmina, njegov lik i djelo da potpišu peticiju.

Jasmin Džemiđić preminuo je 30. juna 2020. godine u 38. godini nakon teške bolesti. Bio je prvi sit-down komičar u regiji i aktivista za prava osoba s invaliditetom. Ostat će upamćen kao čovjek dobrog srca koji je nasmijavao cijelu regiju. Sve što mu se dešavalo “okretao” je na smijeh, dok je iz životnih situacija koje mu nisu bile smiješne pokušavao izvući pouku. Za prvi izlazak pred publiku savladao je jednu stepenicu, a u borbi s predrasudama mnogo više.

Izvor:Klix