HOĆU DA BUDEM FREELANCER: Muna Mešić: Moje iskustvo sa fotografijom kao biznisom

Brojne su vještine koje možemo usavršiti, ponuditi online i od njih zaraditi, a među njima, sve popularnija, jest fotografija. Kako se kao fotograf baviti freelancingom? Putem kojih platformi plasirati fotografije i zaraditi? Kako pronaći klijente? Koje su prednosti, a koje mane ovog posla? O svemu ovome i fotografiranju kao profesiji smo razgovarali sa Munom Mešić. Odgovore na ova pitanja pronađite u nastavku i saznajte šta vam to poručuje Muna.


Muna Mešić svojim fotografskim umijećem bilježi neke od najljepših trenutaka života svojih klijenata. Muna je profesionalna fotografkinja koja se ovim poslom bavi već dugi niz godina kao freelancerka, jer nije osoba koja voli standardne poslove od 08:00 do 16:00 h, koji iziskuju puno vremena i snage.

Ono što njene fotografije odlikuje jest čista emocija koju prenosi svojim pratiteljima na Instagram profilu @muna_nazak. O popularnosti ove društvene mreže u poslovnom smislu govori i činjenica da je to jedina platforma koju Muna koristi za objavu svojih fotografija, a putem koje je postala prepoznatljiva. Shodno tome, klijenti koji žele da je angažuju mogu vidjeti njen rad i stil kojim radi na tom profilu. Ono što joj je najvažnije jest da se klijentima njen stil svidi, jer i fotografisanje i obradu fotografija Muna radi sama.
https://youtu.be/fnqJtRKlWqM
Muna nam je otkrila da su prednosti freelancinga ujedno i njegove mane. Zašto? Zašto što se bavite poslom koji volite, sami upravljate svojim vremenom, sami birate klijente, ali iza svega toga stoji mukotrpan proces koji zahtijeva puno rada i odricanja: “kad si freelancer sam sebe reklamiraš, sam si svoj menadžer, sam fotografišeš, sve radiš sam u suštini.” Ipak Muna ne bi mijenjala ovaj posao, jer tvrdi da “kako je ona pronašla freelancing, tako je i on pronašao nju.” Saznali smo i da se od fotografije može živjeti, ali ako se dovoljno potrudi oko svega što ta profesija sa sobom nosi: “Najvažnije je ustrajati u onome što voliš!”

Muna potiče sve mlade ljude kod kojih prepoznaje neki vid kreativnosti i opredjeljenja da uplove u ove vode. Uz mnogo snage, predanja i fokusiranja Muna je sigurna da svako može uspjeti. Stoga, ako ste kreativni, ako imate strast prema nečemu pokušajte i vi uploviti u poduzetničke vode. Uspjeh ne dolazi preko noći, ali dolazi s upornošću i predanošću. U freelancingu malo toga gubite, a puno dobijete, važno je samo, kao što Muna kaže “da budete uporni i duboko vjerujete u sebe I svoje ciljeve!”

Na www.freelancing.ba možete pogledati koje su to najtraženije freelance profesije, ali i pronaći mnoštvo drugih korisnih sadržaja i informacija. Također, na udemy.com i coursera.org pronađite različite kurseve fotografije koji će vam pomoći da unaprijedite svoje znanje i vještine. Sretno!

Izvor:hocu.ba