HOĆU DA BUDEM FREELANCER: Od studentskih radionica do saradnje sa CNN-om – Melina Borčak (VIDEO)

Kako je novinarstvo povezano sa freelancingom? Kako organizirati svoje vrijeme?  Koja je formula za uspjeh u freelancingu? Odgovore na ova, ali i brojna druga pitanja otkriva nam Melina Borčak.

Melina Borčak je freelance novinarka, između ostalog za CNN, Deutsche Welle, ARD/ZDF. Također, pravi dokumentarne filmove, vodi seminare i radionice, te radi kao konsultantica. Trenutno je stipendistkinja DSI Fondacije pod pokroviteljstvom Dr. Angele Merkel, a završila je bachelor studij Žurnalistike u Sarajevu i master Medijska nauka u Berlinu.
Jedna zanimljivost vezana za freelance rad je da stalno možete raditi nešto novo i često se osjećate kao da radite potpuno drugačije vrste posla, zavisno od klijenata. Npr. Melina radi kao novinarka, pravi dokumentarce, radi kao konsultantica za razne firme i institucije, drži seminare i predavanja i piše knjigu. Sve te stavke se razlikuju međusobno, a čak i kada je riječ o istoj vrsti posla, npr. novinarstvu, opet su velike razlike u zavisnosti od klijenta, projekta, vrste medija i sl. Dakle, da ima “obični” posao, ne bih imala priliku da iskusi ovoliko različitih polja.
Jedna od prednosti freelancerskog rada je da možete sami organizirati svoje vrijeme, pa freelanceri nemaju problem da odu na neki koncert, uvijek mogu brzo dobiti termin kod zubara, jer mogu otići sredinom radnog dana.
Također je zanimljivo sto se neki aspekti posla mogu raditi “location independent”, znači da možete putovati svijetom bez ograničenog broja dana godišnjeg odmora – samo izdvojite nekoliko sati dnevno za posao i putujete duže nego sto bih inače mogli.
Melinin savjet mladima koji žele da se bave freelancingom jeste da organizirate svoje vrijeme, jer ono što se uradi u zadnji čas će vrlo vjerovatno biti mnogo lošije u odnosu na ono čemu smo posvetili dovoljno vremena. Također, veoma je važno paziti i na organizaciju novca, jer kada tek počnete raditi u freelance svijetu, određene svote novca će vam se činiti ogromne, a u većini slučajeva takvi projekti zahtijevaju mnogo vremena i truda.

Na www.freelancing.ba možete pogledati koje su to najtraženije freelance profesije, ali i pronaći mnoštvo drugih korisnih sadržaja i informacija.
(hocu.ba)