Iako nemaju poligon, tinejdžeri razvijaju skateboarding kulturu u Tuzli (VIDEO)

Grupa entuzijasta odlučnih da promovišu i razvijaju skateboarding kulturu odnosno ovaj sport u Tuzli okupljena je ‘pod okriljem’ Tuzla Live Udruženja.Naime, oko 20-tak tinejdžera zaljubljenika u ovu disciplinu uprkos tome što u Tuzli nemaju skateboard park oni skoro svakodnevno treniraju na platou SKPC ‘Mjedan’ gdje uvježbavaju svoje vještine i nove trikove na rampama.Jedan o njih je i Eldin Kecap 21-godišnjak iz Tuzle koji se još u ranom djetinstvu kaže zaljubio u skateboard.


‘Kada sam prvi puta stao na dasku to je bilo to. Krenulo je sve kada sam imao 13 godina. Nažalost jako malo imamo lokacija u gradu gdje možemo da vozimo uz to još naše ulice nisu u najboljem stanju. Ali eto snalazimo se nekako. Drago mi je da skateboarding kultura privlači pažnju sve mlađu populaciju tako da u Tuzli imamo perspektivu za razvoj ovog sporta’ – kazao je Eldin Kecap.

Sk8boarding Tuzla u svom članstvu ima i nekoliko djevojaka koje su također aktivne na treninzima.‘U svom društvu sam imala nekoliko prijatelja koji su već vozili skateboard. Tako sam i ja bila odlučila da probam i evo tu sam sada među njima. Mi djevojke imamo veliku pomoć od muškog dijela tima koji se zaista trude da nam pomognu i objasne sve što je potrebno’ – kazala je Šejla Begić, inače učenica Gimnazije “Meša Selimović’, – Tuzla.

Predsjednik Tuzla Live Udruženja, Anes Husanović kaže da će uskoro realizovati jedan mini projekat u okviru kojeg će skateboarding predstaviti u nekoliko tuzlanskih naselja i ulica gdje budu imali mogućnost za takvo nešto.‘Skateboarding je vrlo bitan dio urbane kulture, to je način života, a Tuzla je urbana sredina. Danas imamo jednu novu generaciju koje se istinski želi posvetiti razvoju ovog sporta koji je i zvanično postao olimpijski u Japanu.

U BiH nažalost trenutno nema niti jedan skateboard park iako u nekoliko gradova imamo ekipe koje su dobre i redovno se bave skateboardingom. Za cilj trenutno imamo popularizaciju i omasovljenje. S tim u vezi ovog ljeta planirmo u nekoliko naselja u gradu održati promo evente gdje će ova ekipa pokazati svoje vještine. Svi koji imaju želju da nam se pridruže mogu nas potražiti ovdje na platou kod Mejdana ili nas kontaktirati putem Facebook stranice Sk8boarding Tuzla, – kazao je Husanović.


Skateboarding se razvio 1970-ih godina u SAD-u, a zamah je doživio sredinom osamdesetih, nakon povećanja dužine i raspona daske, a samim time i točkova.Dominantna su dva stila skejtanja: street, skejtanje na ulici pri čemu se za trikove koristi bilo što po čemu se daska može voziti te tzv. ‘okomiti’, stil koji je tipičan za razna takmičenja i kojeg karakteriziraju veći skokovi i veća visina izvođenja trikova, obično na posebno izrađenim poligonima.

Izvor:tuzlanski.ba

Posljednji postovi