Idealan spoj umjetnosti i ekologije: Eko mural koji pročišćava vazduh (FOTO)

Eko mural u Varšavi pomaže ljudima da bolje dišu, jer boja koja se koristi za murale, zapravo pročišćava vazduh. Kao dio projekta “Converse City Forests”, poljski umjetnici Dawid Ryski i Maciek Polak, zajedno su dizajnirali umjetničko djelo u Varšavi, eko mural. Rezultati nisu samo estetski lijepi, već i ekološki, jer zapravo smanjuju zagađenje i čiste vazduh.

Foto: conversecityforests.com

Dakle, kako djeluje ovaj jedinstveni pigment eko boja za murale? Ova fotokatalitička boja aktivira se svjetlošću i razgrađuje zagađivače te ih pretvara u bezopasne nitrate, poboljšavajući tako kvalitet vazduha. U stvari, projekat “Converse City Forests”, ima za cilj “posaditi” drveće na područjima gdje nema drveća, a saobraćaj je veoma gust. Na primjer, varšavski eko mural, nalazi se pored stanice metroa “Politechnika”, prometnog središta saobraćajnih aktivnosti. Procjenjuje se da ovaj eko mural, ima moć čišćenja 780 stabala u okruženju, što dodatno pročišćava vazduh.

Foto: conversecityforests.com

Cjelokupni koncept varšavskog eko murala, okuplja urbano okruženje i prirodu. Dawid Ryski se fokusirao na arhitektonske elemente, dok se Maciek Polak brinuo za prirodne motive, koji teku zgradom. Kombinacijom svojih umjetničkih vještina, uspjeli su stvoriti skladnu i balansiranu kompoziciju, koja promoviše slogan kampanje „Stvarajmo zajedno za sutra”.

Foto: conversecityforests.com

Cilj cijelog projekta je proizvesti umjetnost, koja je jednaka moći 3.000 stabala i njihove proizvodnje kisika. Ovakvi eko murali, koji pročišćavaju kisik se paralelno rade u Sydneyu, Sao Paolu, Limi i Bogoti, kao i mnogim drugim gradovima širom svijeta.

Foto: conversecityforests.com
Foto: conversecityforests.com
(ultra.ba)