IDEMO SVI NA JAHORINU: GRAĐANSKOM INICIJATIVOM DO JEFTINIJIH KARATA ZA STUDENTE I MLADE

Da li su bogati turistički potencijal i turistička ponuda opštine Pale prilagođeni mladima na teritoriji opštine Pale, da li bi stanovnici opštine Pale trebali imati više pogodnosti za korištenje turističke ponude njihove opštine, samo su neka od pitanja postavljena na današnjem okuglom stolu u opštini Pale u realizaciji Centara civilnih inicijativa.
Predstavnici građana, studenata, hotelijera, opštinskih vlasti, Turističke zajednice opštine Pale kao i Olimpijskog centra Jahorina su na okruglom stolu diskutovali na temu „Unapređenje turističke ponude u opštini Pale – sa fokusom na mlade“.
Prisutni su istakli da je turistički potencijal opštine Pale nemjerljiv (počev od planina Jahorine, Ravne planine, Trebevića, izvora rijeke Miljacke itd.) te da konstantno rade na njenom unapređenju kroz pokretanje info centra, mobilne aplikacije. Na inicijativu Božane Savić, hotelijera iz opštine Pale, usvojen je zaključak da se prema gradskim vlastima uputi inicijativa za kombi prevoz mladih, kao i ostalih stanovnika opštine Pale na planinu Jahorinu tokom skijaške sezone te vikendom u ljetnim mjesecima.

Donijeli smo par zaključaka koji će pomoći lokalnim vlastima i mladima u opštini Pale da na jedan kvalitetan način učestvuju u kreiranju i promociji turističkog potencijala opštine te da budu aktivni učesnici u čitavom procesu.”, dodao je Dragan Jakić, direktor Turističke organizacije Opštine Pale.
Istaknuto je da će biti pokrenuta inicijativa za trajnu subvenciju karata za mlade i srednjoškolce sa teritorije opštine Pale. Predstavnici opštine Pale su istakli da će u narednom periodu nastojati da uvedu dodatne olakšice za boravak i skijanje mladih sugrađana i sugrađanki na Jahorini.
Zadovoljna sam što smo uspjeli zajedno da uvidimo neke nedostatke koje imamo u turizmu, nađemo rješenja i osmislimo buduće projekte koje ćemo zajedno implementirati. Drago mi je što su predstavnici opštine uvidjeli da smo mi mladi jako bitni za razvoj turizma i da su stavili akcenat na naša ušešća u nekim projektima“, istakla je Sara Kovačević, studentica iz opštine Pale.

Prisutni su, takođe, donijeli zaključak da se tokom  jeseni organizuju manifestacije za studente te da se organizuju volonterske akcije čišćenja prirodnih turističkih atrakcija, koja su sve više predmet interesovanja kako domaćih tako i stranih turista, u cilju očuvanja životne sredine.
S obzirom na to da su Pale, studentski grad, grad mladosti, jedan od zaključaka je da tokom jesenjeg perioda organizujemo manifestaciju, koncerte, kako bi se na neki način možda I po prvi put zahvalimo studentima što dolaze u našu opštinu”, naveo je Srđan Butulija, zamjenik načelnika opštine Pale.
Iz Centara civilnih inicijativa ističu da će izneseni argumenti i doneseni zaključci sa okruglog stola poslužiti kao osnov za kreiranje građanske inicijative koja će u narednom periodu biti upućena nadležnima organima lokalne samouprave.
(lookalno.ba)