Immaculée Ilibagiza jedna od vodećih svjetskih govornica o vjeri, nadi i praštanju dolazi u Zenicu

 

Immaculée Ilibagiza se danas smatra jednom od vodećih svjetskih govornika o vjeri, nadi i praštanju.

Tu univerzalnu poruku podijelila je sa svjetskim liderima, školskom djecom, multinacionalnim korporacijama i na događajima i konferencijama širom svijeta. Imakule Ilibagiza je stekla počasne doktorske diplome na nekoliko svjetskih univerziteta. Primila je i brojne humanitarne nagrade, uključujući međunarodnu nagradu Mahatma Gandi za pomirenje i mir.
Autor je sedam knjiga. Immaculée svjedoči o njenoj unutrašnjoj borbi sa sobom i Bogom i procesu razumijevanja da je oproštaj jedino razumno rješenje. Njeno svjedočanstvo o planiranom susretu sa ubicama njene porodice i sunarodnika i ličnoj odluci koja će ponovo promijeniti njen život, ali i život zajednice gdje je odrasla, je potresno, ali i ohrabrujuće iskustvo za svakog od nas danas. „Ostavljena da svjedoči“ (“Left to tell”) je prva knjiga Immaculée Ilibagiza, objavljena u martu 2006. godine, i brzo je postala najprodavaniji bestseler New York Times-a.
Prevedena je na dvadesetak svjetskih jezika i prodata u preko dva miliona primjeraka, a po njenoj priči je snimljen i dokumentarni film. Imakule je predstavljena u projektu Majkla Kolopija „Arhitekti mira“, koji je odao počast legendarnim ljudima poput Majke Tereze, Džimija Kartera, Nelsona Mandele i Dalaj Lame.
Knjiga je nagrađena Kristoferovom nagradom (Christopher Award), ustanovljenoj 1949. godine i dodjeljuje se producentima, rediteljima i piscima knjiga, filmova i televizijskih specijala koji „afirmišu najviše vrijednosti ljudskog duha“, i izabrana je od časopisa Outreach za „najbolje svjedočenje/biografski resurs 2007.“
Uvrštena je u nastavni program desetina srednjih škola i univerziteta. Pozivamo vas na susret sa Immaculée i njenim potresnim svjedočanstvom o tajni praštanja i obnovi života koji će biti održani u petak, 23. jula, 2021. godine u 19:30 sati u hotelu Dubrovnik.
(zenicainfo.ba)