Zeničanka kreirala brend Polonica ART kako bi pomogla napuštenim životinjama

Mnogo je načina na koje možemo dati svoj doprinos zajednici u kojoj živimo i radimo, a koji će to put biti, na nama je da izaberemo. Spoj umjetnosti i društveno korisnog rada, humanosti na prvom mjestu, nedvojben je izbor tridesetpetogodišnje Ajne Dedić. Ova Zeničanka koja je po struci magistar komunikologije i javnosti je već poznata iz medija, osim posla za koji se obrazovala, radi i onaj dodatni, kreativni ali posao kojim pomaže napuštenim životinjama.
Sve je počelo prošle godine kada je učestvovala na kreativnoj radionici crtanja na aluminijskoj foliji, a potom se odlučila okušati u cvijetu aluminijskoj tačkanja.
-“Ništa ne volim ostavljati na pola, idem ili cijelom svojom energijom ili nikako. Crtanje na alumunijskoj foliji me zaintrigiralo i nakon učešća na radionici pohađala sam dodatne časove i usavršila ovu vrlo zahtjevnu tehniku. Nekoliko prvih slika sam odmah poklonila, a jednu sam uokvirila i stavila na zid u svojoj kući. Prijatelji su se oduševili i počeli naručivati za sebe, preporučivati moje slike svojim prijateljima i hvaliti ono što radim pa je to i bio okidač da kreiram brend Polonica ART i predstavim se široj javnosti“ – ponosna je Ajna koja je nakon što je kreirala Facebook stranicu Polonica ART https://www.facebook.com/polonicaart dobila ogromnu podršku javnosti.

Na vrlo domišljat i kreativan način odlučila je da obezbijedi novac za pomoć napuštenim životinjama. Ajna kako kaže, voli sve životinje i svakodnevno im pomaže, a i sama je vlasnica tri psa koja je usvojila sa ulice. Od djetinjstva ima pse koje usvaja sa ulice i ističe da svi koji žele imati psa za kućnog ljubimca, mogu učiniti i dobro djelo tako što će ga uzeti sa ulice ili azila.
-„Ne kupujte nego udomite! To znači da ste spasili jedan život što je velika stvar. Životinja kojoj ste pružili dom će vam biti zahvalna i vaš najvjerniji prijatelj koji se nikada ne ljuti na vas. Pas je jedino živo biće koje vas voli više od sebe i jedini prijatelj koji uvijek želi raditi ono što vi radite – ako vi trčite i on će trčati sa vama, ako vi odmarate i on će odmarati sa vama, ako ste vi tužni, tugovaće sa vama i pokušavati vas utješiti, ako ste radosni, jedva će dočekati da se zajedno igrate. Sretna sam što sam kroz Polonica ART  podstakla mnoge ljude koji ne razmišljaju mnogo da pomognu životinjama na bilo koji način, da kupovinom mojih slika daju lični doprinos jer Polonica ART sam kreirala samo s jednim ciljem, a to je da umjetnošću zaradim novac za pomoć napuštenim životinjama “ – rekla je Ajna koja naglašava da svako od nas na najrazličitije načine može pomoći napuštenim životinjama.

-„Ne smijemo okretati glavu i čekati da neko drugi pomogne umjesto nas. To moramo biti mi. Teško je i strašno biti gladan i žedan, a nemati nadu da će vas neko nahraniti. Život na ulici je surov i pun poteškoća i opasnosti. Svako od nas ima priliku da svaki dan učini dobro djelo. Nemojte bacati stari kruh u smeće, izmrvite ga pticama, bacite ga u rijeku ribama. Vreća pšenice ili kukuruza nije skupa, a nahraniće stotine ptica koje su tokom zime u velikom problemu kako do hrane. Mi u Zenici na rijeci Bosni imamo mnogo patki, čaplji i galebova koji jedva čekaju da pojedu mrvicu hljeba. Napuštenim psima i mačkama lutalicama koji nemaju redovan obrok svaki zalogaj mnogo znači. Ljude nekada samo treba podsjetiti kako mogu biti dobri i lično sam se uvjerila da hoće. Ponekada se izgubimo u obavezama i ne sjetimo se onih koji zavise od nas, a svako od nas svaki dan može pomoći bar jednoj životinji što je velika stvar, a vaše srce će biti puno“ – rekla je Ajna koja je oduševljena podrškom koju je dobila za svoju ideju.
-„Ponosna sam što me javnost podržala u ovoj ideji jer to znači da je mnogo onih koji žele dati svoj doprinos napuštenim životinjama. Kupovinom mojih radova dobijate unikatan rad, a mnogo ih je s različitim motivima, a istovremeno pomažete napuštenim životinjama. Pozivam sve vaše čitaoce da posjete Polonica ART na Facebooku i pogledaju moje radove, naruče ih ili preporuče, a također želim naglasiti da je u toku i nagradna igra pa zaigrajte kako biste osvojili jednu od mojih slika. Samim lajkanjem, komentarisanjem i dijeljenjem moje stranice, već ste dali doprinos“ – rekla je Ajna.

Polonica ART je spoj tradicije i modernizma i nudi najrazličitije motive koji su odlični kao suveniri za poklon prijateljima, poslovnim partnerima, kolegama ili pak strancima. Svi smo često u problemu šta pokloniti tradiocionalno, bosanskohercegovačko, nešto što oslikava nas, naše gradove i našu Bosnu i Hercegovinu, a to ćete upravo pronaći na ovoj stranici na kojoj ćete moći izabrati najrazličitije moderne motive za ljubitelje modernizma i savremene umjetnosti.
Ako ste od onih koji vode računa o tome šta krasi vaš enterijer, volite umjetnost i životinje, posjetite Polonica ART i podržite ovu mladu Zeničanku velikoga srca.

(mreza-mira.net)