Javna tibina „Mentalno zdravlje mladih“

Forum mladih Naše stranke Zenica organizuje Javnu tribinu na temu mentalnog zdravlja mladih u petak, 30.07. u kongresnoj sali hotela Dubrovnik sa početkom u 18:00 sati.
Kada je riječ o brizi o mentalnom zdravlju učenika, nema nekih konkretnih mjera koje je poduzela vlast i Ministarstvo obrazovanja u našem kantonu. Jedino što postoji su pedagoški standardi koji za osnovne škole definišu mjesto psihologa, a za srednje škole samo mjesto pedagoga. U okviru škole nema određena služba ili stručnu osoba koja bi eventualno prepoznavala i rješavala probleme koji nisu primjetni na prvi pogled.
Osobe kojima se učenici mogu obratiti su roditelji, razrednici ili školski pedagog. Uz svu želju i aktivnosti koje ove osobe poduzimaju u rješavanju naših problema, ipak nije riječ o stručnim osobama.
S tim u vezi, Forum mladih Naše stranke Zenica je na osnovu istraživanja učenika Prve gimnazije odlučio da organizuje Javnu tribinu na već pomenutu temu, nakon koje će biti podnesene inicijative.

Predavači_ce:

  • Nermina Vehabović-Rudež, bosanskohercegovačka psihologinja i političarka. Autorica je nekoliko knjiga kao što su priručnik za roditelje “Voljela bih podijeliti s vama“ iz 2005. i “Putovanje jednog psihoterapeuta” iz 2019. Na lokalnim izborima 2016. u Bosni i Hercegovini kao kandidat Naše stranke dobila je mandat u Općinskom vijeću Visoko.
  • Predstavnici iz Javne ustanove „Dom zdravlja“ Zenica, Centar za mentalnu rehabilitaciju.
  • Predstavnici aplikacije D-App. Aplikacija za depresiju i mentalne bolesti “D-App” je najnoviji patent među zdravstvenim aplikacijama, a osmislili su ga mladi ljudi iz Bosne i Hercegovine, okupljeni oko ideje o očuvanju mentalnog zdravlja.
  • Sanja Renić, zastupnica u skupštini Zeničko-dobojskog kantona. Vijećnica u Gradskom vijeću Zenica u mandatu od 2016. do 2018. Kandidatkinja za gradonačelnicu Zenice na izborima 2020. godine, te povjerenica Povjereništva Naše stranke Zenica i članica Predsjedništva Naše stranke.
  • Učenice Prve gimnazije: Alma Hrustić, Adna Razić i Nedžla Karalić.
  • Predstavnici udruženja: Kreativci, Lotos.